PIRELLI 2013 FORMULA 1 SEZONUNA HAZIR

Kocaeli'de bulunan Türk Pirelli fabrikasında imal ettiği F1 P Zero ve Cinturato ile Formula 1'in tek resmi lastik tedarikçisi olarak önemli bir rol üstlenen Pirelli, Milano'da gerçekleştirilen Yeni Sezon Lansman'ı ile 2013 yılındaki lastik yeniliklerini tanıttı. 

Pirelli'nin 2013 dünya çapındaki motorsporları faaliyetlerinin perde arkası Milano'nun tarihi Bicocco bölgesindeki şirketin merkezinde görücüye çıktı. Bu etkinlik için Pirelli; PZero, Cinturato, Scorpion ve Diablo yarış lastiklerinin tasarlanıp geliştirildiği ve dünyadaki en ileri robotlaştırılmış lastik üretim teknolojisinin yer aldığı labaratuvarların kapılarını uluslararası medyaya açtı.

Formula 1 tek resmi lastik tedarikçisi Pirelli, 2013 sezonuna yepyeni PZero kuru zemin ve Cinturato ıslak zemin lastikleri ile başlıyor. Bu yeni lastikler takımların istekleri ve FIA'nın kuralları doğrultusunda geliştirilirken en önemli değişiklik ise yumuşayan lastik bileşenlerinde, daha esnek olan yapılarda ve yanaklarda görülüyor.  

Tüm bu yeniliklerin ile performansı geliştirmek, termal bozulmayı artırarak her yarışta en az 2 pit stopu garanti etmek ve takımlara daha fazla strateji seçeneği sunmak hedefleniyor.

Lastik yanakları da farklı gözüküyor. Renkler daha belirgin hale gelirken yepyeni bir renk olarak turuncu, Silver'ın yerini alarak PZero Orange adıyla yeni sert lastiklerin rengi olarak öne çıkıyor.

Pirelli Motorsporları Direktörü Paul Hembery'e göre 2013 sezonu Pirelli'nin tekrar yarışa döndüğü 2011 Formula 1 sezonun felsefesini sürdürüyor. Hembery lastiklerle ilgili olarak;“Hedefimiz pilotlar için yeni mücadele yaratmak ve tüm takımların yeni sezona lastikler açısından eşit bir oyun alanında başlamalarını sağlamak. Geçtiğimiz yıl her bir grand prix ile daha fazla bilgi ve deneyim kazanan pilotlar yedinci yarıştan sonra lastikleri tam olarak anlayabildiler. Bu sayede de yıl sonunda yarışlar daha az rekabet ve bazen tek pit stop ile tamamlandı. Bu 2011 yılında da yaşanmıştı ve bir çok taraftarı üzmüş ve takımların bizden bu yıl lastiklerimizi daha da geliştirmemizi istemesini sağlamıştı. Böylece 2013 lastiklerimiz daha fazla geçiş sağlamak ve yarış başına iki ile üç arası pit stop sağlamak için geliştirildi.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Bilgisayar Simülasyonları ve Binlerce Kilometrelik Testler

2013 PZero ve Cinturato lastikleri 2012 sezonu boyunca sofistike yazılımlar kullanan Pirelli mühendislerinin yaptığı bir dizi bilgisayar simulasyonu sayesinde geliştirildi. Bileşenler üzerinde yapılan laboratuar testlerinin desteklediği bu simülasyonlar, yarışlardan ve Renault R30 ile yapılan 7000 kilometrelik beş özel testten elde edilen verilerle birleştirildi. Pirelli'nin test aracı Jerez, Spa ve Barcelona'da Jaime Alguersuari ve Lucas Di Grassi  ile Paul Ricard tarafından kullanıldı.
Yeni 2013 Pirelli lastik serisi Şubat başında Jerez'de yapılacak ilk testte sahneye çıkacak.

Daha Yüksek Sıcaklıklar, Daha Yumuşak Yanaklar, Artırılan Performans

Pirelli 2013 Formula 1 lastiklerinin en önemli özelliği, en yüksek çalışma sıcaklığına daha hızlı ulaşması ve geçen yıldan yaklaşık 0,5 saniye daha hızlı tur zamanı sağlayacak olan yumuşak bileşenleridir.

Pirelli'nin lastik teknolojisinin hızlı gelişimi, yeni sert lastik olan P Zero Orange'ın yumuşaklık bakımından geçen yılın orta lastiği ile eşdeğer olmasını sağladı. Lastik yanakları bu yıl dahada yumuşarken omuzlar ise daha çok kuvvetlendi. Frenlemeden hızlanmaya ve tersi yönde, özellikle viraj çıkışlarında ve kombine çekiş gücü bölgelerinde daha hızlı tur zamanları sağlayacak biçimde çekiş gücü de artırıldı.

Araç Başına Barkodlu 11 Set Lastik 

Formula 1 lastikleri Pirelli'nin Milano'daki laboratuarlarında tasarlanıyor ve Türkiye'de İzmit fabrikasında üretiliyor. Kalite kontrol ve diğer işlemlerden geçen lastikler daha sonra Pirelli'ninİngiltere Didcot'taki lojistik merkezine ve oradan da pistlere gönderiliyor. Bir kez daha, her Formula 1 hafta sonu yarışı için 6 takım sert ve 5 takım yumuşak olmak üzere toplamda 11 set lastik kullanılacak. Pirelli her yarışa yaklaşık 1800 lastik götürüyor. Lastikler barkodları kullanılarak FIA kurallarına göre her takıma rastgele dağıtılıyor. FIA yetkilileri lastikleri takımlara dağıtıyor ve Pirelli bu süreçte yer almıyor. Her lastik parçalama işleminden önce bile yanağına gömülü kalan ve etkin biçimde o lastiğin 'pasaportu' işlevi gören bir barkod lastiğin üzerinde bulunuyor.

Pistte görev alan Pirelli ekibi bu yıl da lastik değiştiriciler, lojistik personeli, ağırlama personeli ve mühendisler de dahil olmak üzere yaklaşık 55 kişiden oluşacak. Her zaman olduğu gibi her takım kendi özel Pirelli mühendisine sahip olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara