Kapıda Duran Araçtan 500 Bin TL’yi Aşan Ek Gelir

Ülkemizde girişimcilik her geçen gün yeni boyutlar kazanmaya devam ediyor. Girişimciler orjinal fikirlerle kazanç yelpazelerini genişlettikleri gibi başkalarına da kazandırıyor. Kapıda duran arabasını Garajyeri platformu üzerinden başka bir alıcıya kiralama temeline dayalı sistemde, kiralama geliri bir senede 500 bin TL’yi aştı.Toplam 900 bin dolarlık yatırımla kurulan Garajyeri, ilk yıl 4 milyon TL’lik kiralama talebi hacmine ulaştı. Platform, 2017 Ocak ayında yeni yatırımcı turuna çıkıyor. Ayda 1.000 TL garantili kira getirisi sunan platforma üye olanlar yaklaşık 8 ayda 30 bin TL gibi yüksek rakamlar kazanıyor.

Daha uygun fiyat ve daha geniş ürün çeşitliliğiyle geleneksel rent-a-car şirketlerinden ayrılan Garajyeri'nde hem aracını kiraya verenler hem de otomobil kiralayanlar kazanıyor. Garajyeri ile araçlarını kiraya verenlerin bugüne kadar kazandıkları toplam ek gelir ise 500 bin TL’nin üzerinde.

Ocak 2015’te, Hummingbird Ventures, Nevzat Aydın ve Doğa Girişim'den toplamda 900 bin dolarlık yatırımla 17 kişilik ekiple kurulan Garajyeri ilk yılında 4 milyon TL’lik kiralama talebi hacmine ulaştı. 2017 Ocak ayında yeni yatırımcı turuna çıkacak olan Garajyeri’nin hedefinde Rusya, Dubai ve Katar fonları var.

Türkiye’de daha önce hiç denenmemiş, dünyada benzerlerinin de sayılı olduğu kişiden kişiye araç kiralama fikriyle doğan Garajyeri; şu anda 100 binden fazla üyesi olan Yolyola.com kurucu ekibinden Arda Aşkın, Güven Özyurt ve Erman Çağıral bir araya gelerek kuruldu. Mayıs 2015’te kullanıma açılan Garajyeri şu anda İstanbul’da 250 araçla hizmet veriyor. Kuruluşundan bu yana binlerce aracın kayıt olduğu ve yavaş yavaş aktif hale getirildiği Garajyeri’nin 2017 hedefi ise bin araçla hizmet vermek. Aşkın’ın hayali ise 81 ilde her mahallede 5 otomobile ulaşmak.

İlk ayda yüzde 100 büyüme
Garajyeri CEO’su Arda Aşkın; “Türkiye’de hızla artan araç sayısına karşılık araçların kullanım süreleri artmıyordu. Araca ihtiyacınız olduğunda, şehir merkezlerindeki rent-a-car firmalarına gitmek ve ihtiyacınıza yönelik marka ve modelde araç bulmakta zorlanıyordunuz. Mahallede boşta duran araçları kullanabilmenin bir yolu olmalı fikrinden yola çıkarak ve kaynakların ortak kullanımına olan ilgimiz sebebiyle Garajyeri'ni hayata geçirdik. Türkiye’de paylaşım ekonomisine yeni bir boyut kazandırarak insanların boşta duran araçlarından kâr elde etmelerini sağlamayı ve böylelikle her yıl artan araç alımından kaynaklanan çevre kirliliğini azaltmayı hedefliyoruz. Kiralanan her araç sayesinde trafikten yaklaşık 9 ile 13 arasında araç çekilmiş oluyor ve bu da 46 bin kilogram karbon salınımının önüne geçiyor. Mahalledeki araçları kiralayarak komşuluk ilişkilerini güçlendirmek de Garajyeri’nin sosyal hedefleri arasında. Anlık ihtiyaçla hareket edecek kullanıcılar Android ve iOs mobil uygulamaları ile otomobil kiralayabiliyor. Garajyeri aracılığı ile İstanbul gibi trafik sorunuyla boğuşan bir kentte, araç sayısının artmasına karşı bir önlem olarak da öne çıkmak istedik. Rent-a-car sektörü dünyada büyürken Türkiye’de bu anlamda büyük bir açık var. Türkiye’de bu işi yapan kişiler araç kiralama hizmetini mahalle aralarında güven oluşturmayan yöntemlerle yürütmüşler. Durum böyle olunca rent-a-car konusunda kullanıcılarda büyük bir güvensizlik sorunu oluşmuş. Bu nedenle biz öncelikle Garajyeri olarak, daha uygun fiyata, daha güvenilir koşullarda, ihtiyacınız oranında ve yakın çevrenizden araç kiralama deneyimi sunuyoruz. İlk aydan itibaren yüzde 100 büyüme yakalamamamız da bunu başardığımızın bir kanıtı.”şeklinde konuştu.

BeeTech 2015 Awards’da Start-Up Özel Ödülü
Paylaşım ekonomisine yaptığı katkıyla Türkiye’de bu kültüre öncülük eden Garajyeri, kısa sürede ülkemizde kurulan en değerli sosyal girişimlerden biri haline geldi. Garajyeri, İTÜ Arı Teknokent Teknoloji ve Girişimcilik Zirvesi kapsamındaki BeeTech 2015 Awards’da “En Büyük Yatırımcı İlgisini Toplayan Start-Up Özel Ödülü”nü kazandı.

Kira bedelini araç sahibi belirliyor
10 yaşını geçmeyen araçların kayıt yapıldığı sistemde; zorunlu trafik sigortası yaptırmış olan araç sahipleri, TC kimlik numaralarını, cep telefonu numaralarını, IBAN numaralarını, e-posta adreslerini ve ruhsat bilgileri gibi temel verileri siteye giriyor. Verilen bilgilerin doğruluğu kontrol edildikten sonra üyelikleri onaylanıyor. Araç kiralamak isteyenler de aynı şekilde bilgilerini sisteme girerek platforma üye oluyor. Ayrıca, ehliyet puanı yeterliliğini bildirmek ve Facebook ile giriş gibi bir takım ek zorunlulukların bulunduğu sistemde araçların saatlik veya günlük kira fiyatlarını araç sahipleri belirliyor.

Araç kiralamak isteyen kullanıcılar lokasyon ve tarih seçerek arama yapıyor ve gelen sonuçlar üzerinden, fiyat, model ve mesafe açısından en uygun olan araca istekte bulunuyor. İstek onayladığında, kiracı Garajyeri üzerinden ödeme yapıyor ve anahtarı elden teslim alıyor. Araç iade edilinceye kadar Garajyeri hesabında tutulan kira bedeli, teslimatla birlikte araç sahibine aktarılıyor.

Günlük kira 70 TL’den başlıyor
Aşkın; “Ülkemizde en çok ekonomik sınıfı araçlar tercih ediliyor. Yakıt açısından da aynı şekilde diesel yakıtlı olanlar tercih sebebi halinde. Bu araçların günlük ortalama kiralama bedeli 70 TL’dir. Araç modeline göre fiyatlar bin TL’ye kadar çıkabiliyor. En üst kira bedeline sahip olan Porsche Cayenne’nin günlük kiralama bedeli 1.052 TL. Sistem olabildiğince kazançlı. Bir ayda 15 gün kiraya verme ise asgari ücrete denk gelmektedir. Örneğin 8 ayda 30 bin TL kazanan bir kullanıcımız var. Bir araçla başladı şuan 6 aracı sistemde mevcut.” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara