“Otomobil kullanırken, tepki süremizin yüzde 90’ı görüşe bağlıdır.''

GÜVENLİ BİR SÜRÜŞ İÇİN SÜRÜŞ GÖZLÜĞÜ TERCİH EDİNSÜRÜŞ CAMLARIYLA GÖZ KAMAŞMALARINA SON
DAHA İYİ GÖRÜŞLE DAHA İLERİYE GİDİN
SÜRÜŞ GÖZLÜĞÜ KULLANMAK İÇİN 6 NEDEN
TRAFİK KAZALARINDAN KORUNMAK İÇİN SÜRÜŞ GÖZLÜĞÜ TERCİH EDİN
Gözlerimiz için en zor aktivitenin sürüş olduğunu biliyor
muydunuz? Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Coşar, “Araç kullanırken, tepki süremizin yüzde 90’ı görüşe bağlıdır. Bu nedenle araba kullanırken, tehlikeli durumlar karşısında hızlı tepki verebilmemiz için iyi bir görüşümüz olmalı. Bunun için de özel tasarlanmış sürüş gözlükleri tercih etmeliyiz” dedi


Trafik kazalarının özellikle çarpmalı kazaların yüzde 70’i gece meydana geliyor ve bunun da temel nedeni gece görüş azlığıdır. Acıbadem Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Coşar, gece karanlık dışında görüşümüzü etkileyen faktörler arasında; sis ve aksesuar lambaları, reklam panolarının ışıkları, aracın iç göstergeleri ve uzun far ışıklarının bulunduğunu sıraladı. Prof. Dr. Coşar, gözlerde kamaşmaya neden olan bu faktörlerin sürücülerin riskini artırdığını belirterek rotasında sağlıklı bir şekilde ilerlemek isteyen sürücülere sürüş camı takılı gözlükler kullanmalarını tavsiye etti.


Sürüş gözlüklerinin 6 avantajı
Sürücülerin gözleri bozuk olmasa bile sürüş gözlüğü kullanmasının faydalı olacağını ifade eden Prof. Dr. Banu Coşar, sürüş camlarının sağladığı avantajları şu şekilde sıraladı;
  1. 1- Sürüş camları özel olarak geliştirilmiş parlama filtresi ile daha net bir görüş sağlıyor. Böylece hem yola hem aynalara hem de aracın kadranına baktığımızda bu net görüşü korumak mümkün oluyor.


  1. 2- Kontrast artırıcı filtreli bu camlar, görme alanımızın yanlarındaki görüntü dağılmalarını önlüyor.
  2. 3- Progresif (uzak-yakın bir arada) cam kullanıcılarının yakın değerlerinin, kadrana olan mesafeye göre belirlenmesi çok önemlidir. Bu açıdan sürüş camları, kullanıcıya kadran ve aynalar arasında yumuşak ve hızlı geçiş imkanı tanıyor.
  • 4- Geceleri az ışık olduğunda, göz alan güneş ışığında, siste, karda, ıslak veya yansıyan yollarda sürüş zorlayıcıdır. Ayrıca günümüzde kullanılan modern LED farlar, artan parlaklıkları ile gözlerimizi daha fazla yoruyor. Derinlik algımız, renk algımız ve yanlardan görüş becerimiz azalıyor. Araçta bulunan donanımın yaydığı mavi ışık da görsel algılamamızı azaltıyor. Sürüş camları kontrast artırıcı ve parlama azaltıcı filtre ile tüm bu parametreleri yönetmemize yardımcı oluyor.
  • Sürüş camları, sürücülerin yola konsantrasyonunu artırarak rotalarında güvenle ilerlemesini sağlıyor.
  • 5- Sürücüler için özel olarak geliştirilen camlar kullanıcıya sürüş esnasında efor sarf etmeden iyi bir görüş sunuyor.
  • 6- Sürüş camları, sürücülerin yola konsantrasyonunu artırarak rotalarında güvenle ilerlemesini sağlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara