Kazalara Sürücü Niteliklerinin Etkileri


Trafik kazaları günümüzde her gün sıradan yaşanan bir durum haline geldi. Trafik ve Araştırma Dairesi Başkanlığına göre trafik kazalarına neden olan unsurlara baktığımızda, sürücü, yayalar, yol durumu, yolcu ve araç gibi 6 başlık altında toplanıyor. Trafik ve Araştırma Dairesi Başkanlığının açıklamalarına baktığımızda,hatanın büyük bir kısmını insan faktörü oluşturduğunu görüyoruz. İnsan faktörünü incelerken, bu faktörün kendi içerisinde dallandığı da görülüyor. Kazalara sebep olan insan faktörünün içerisinde sürücünün cinsiyeti, eğitim durumu, yaşı yer almaktadır. İlk etapta bunlar birer faktör olarak kabul edilmeyebilir. Ancak yapılan araştırmalar ve rakamlar ile sabitlenmiştir.   Erkekler başrolde…
Evetilk bakışta erkekler bu konuda daha dikkatli olarak genel geçer bir kanı içerisinde olsak da Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Kaza İstatistiklerine göre kazaların başrol oyuncuları erkeklerden oluşuyor. Taşıt.com’un incelemesine göre B sınıfı
ehliyete sahip 76.787 kazaya karışan sürücü sayısından 69.703 kadarı erkeler olurken, 7.084 kişilik kısmını bayanlar oluşturuyor.Yaş aralığı çok önemli..
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Kaza İstatistiklerine göre kazalarda faktör olarak sürücünün yaş grubu da önemli
değer taşımakta. Taşıt.com’un incelemesine göre, 15-17 yaş arası kaza sayısı 4.131,18-20 yaş arası 8.035, 21-24 yaş arası 15.278, 25-64 yaş arası 118.237, 65 yaş ve üzerinde ise 3.969 olarak kayıtlara geçiyor.
Eğitim seviyesi önemli…
Her alanda önemli olduğu gibi bu alanda da eğitimli olmak önem arz ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Kaza İstatistiklerine göre;  kazaya karışan sürücülerin 47.981 kişisi ilkokul, 14.875 kişisi ortaokul, 31.737 kişsi lise, 16.581 kişisi ise üniversite mezunu olarak kayıtlara geçmiş bulunuyor.
Sonuç olarak..
Yapılan incelere göre kazalarda sürücü nitelikleri olarak belirlediğimiz; yaş, cinsiyet ve eğitim durumu gibi nitelikler yer alıyor. Buna istinaden eğitim seviyesi düşük olan bireylerin kazaya karışma olasılıkları daha fazla olduğunu görüyoruz. Ve tabi son olarak otomobiller konusunda usta olduğunu düşündüğümüz erkekler, kazalarda hep banko oyuncu gibi açık ara farkla öndeler.
Tasit.com Hakkında:
2009 yılında İstanbul’da kurulan Tasit.com, 60.000 in üzerinde ilanı ve aylık 40 milyon sayfa görüntülemesi ve 2,5 milyon tekil ziyaretçi sayısıyla Türkiye’nin önde gelen otomotiv ilanları sitelerinden biridir. Hem bireysel, hem de kurumsal kullanıcılardan ister ikinci el, ister 0 km, her markadan otomobil ilanlarına ulaşabileceğiniz bir ilan sitesidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara