Ulusal Enerji Verimliliği Fuarı ve Yarışmaları Gerçekleştirildi

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen UEVF 2013 – 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından 10 Ocak 2013 Perşembe günü WOW Convention Center’da yapılan törenle açıldı.
Bakan Taner Yıldız törende yaptığı konuşmada Türkiye’de bir yılda ödenen elektrik faturasının 60 milyar TL olduğunu ve bu tutardan 15 milyar TL tasarruf yapması gerektiğini söyledi. Yıldız, önümüzdeki dönemde kamu binalarının enerji verimli hale gelmesi için ise 50 milyon Amerikan Doları yatırım yapacaklarını ve bu yatırımın 3 yıl içinde geri dönmesini planladıklarını belirtti.
“Verimli Kullanırsan, Enerji Gelecektir” teması altında gerçekleşen
UEVF 2013 kapsamında yapılacak çeşitli oturum ve panellerde kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, özel sektör temsilcileri ve akademisyenler bildirilerini sunacak. Forumun amacı toplumdaki enerji kültürü ve verimlilik bilincinin artırılmasını sağlamak.
Ülkemizde 1981 yılından bu yana aralıksız kutlanan Enerji Verimliliği Haftası kapsamında gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerden biri olan UEVF 2013 - 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Sanayi, Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Palaz ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Soğancı’nın katılımıyla 10 Ocak 2013 tarihinde açıldı.
Açılış töreni sonrasında Sanayide Enerji Verimliliği (SENVER – 13) Proje Yarışması Ödül Töreni yapılırken, yarışmaya katılan firmalara da plaketleri verildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, UEVF 2013 açılışında yaptığı konuşmada Van ve Dicle bölgeleri hariç tutulduğunda Türkiye'deki kayıp kaçak oranının yüzde 9.4'ler civarında olduğunu belirterek, ‘Bu oran  AB ülkeleri ortalamasından daha düşük bir oran. Ama o iki bölgede mutlaka daha doğru şeyler yapmamız, bu konuda gayretlerimizi artırmamız lazım'' dedi. 
1,5 milyar dolarlık anlaşma yapılacak
Bakan Taner Yıldız, enerji kaynaklarını çok daha verimli hale getirmek gerektiğini vurgulayarak, ''Politika ve stratejilerimizin başında yenilenebilir enerji kaynakları ve yerli kaynakların arttırılması ile enerji tasarrufunun da yüksek seviyelere çıkartılması temel hedeflerimiz arasında'' diye konuştu. 
Geçen hafta Afşin-Elbistan bölgesindeki yerli kömürle alakalı 12 milyar dolarlık bir anlaşma yaptıklarını hatırlatan Yıldız, ''Yarın 1,5 milyar dolarlık yine kaynaklarımızın değerlendirilmesine dönük bir finansman anlaşması yapacağız. Her geçen gün bu sektöre yatırılacak paranın daha da arttığını görüyoruz. Dağıtım şirketlerinin özelleşmesiyle beraber özel sektör dinamizmini buraya yerleştireceğiz. 2015 sonuna kadar Türkiye, artık kayıp kaçak oranlarıyla AB üyesi ülkelerin ortalamasından daha düşük bir seviyeye gelecek'' seklinde konuştu.
Türkiye her yıl 15 milyar liralık tasarruf yapabilir
Türkiye'nin ölçülebilir  bütün sektörleri itibariyle her yıl  15 milyar liralık yapabileceği bir tasarruf  olduğunu belirten Yıldız, söyle konuştu: ''Türkiye'deki elektrik faturalarının toplamının 60 milyar lira olduğu dikkate alınırsa bu çok önemli bir tasarruf. Yalnıza elektrikte değil, enerjinin bütün dallarında yapılacak tasarruflar 2023'e kadar Türkiye'nin yüzde 20'ler civarında bir tasarruf  yapacağını gösteriyor. Ve iki tane Keban Barajı’nı her yıl yapmış olacağız''
Kamu binalarına 50 milyon dolar yatırım
Yıldız, toplumda bir duyarlılık oluşturmak istediklerini ifade ederek ''Bunun bir kültür olarak yerleşmesini sağlamamız lazım. Kamu binalarından 150 adedine 50 milyon dolar civarında para harcadığımızda kendisini 3 buçuk yılda amorti ediyor. Rafinerilerimizde yeni yatırım yapmadan sadece kazan suyu sıcaklığı düşürülerek 1 yılda 21,5 milyon liralık bir tasarruf sağlanıyor. Her bir yaptığımız tasarrufu damla damla göl olacak şekilde büyük bir noktaya doğru gidiyoruz. 
Su ana kadar bu konuyla ilgili çalışmaların çoğu tamamlandı. Ama bunlar yeterli değil. Su ana kadar yapılanları küçümsemeden yeni adımları atamız lazım. Kamudaki elektrik santrallerinde son 7 yılda yapılan rehabilitasyonlarda 43 milyar kilovat saatlik bir enerji tasarrufu elde ettik. 2012'de 241 milyar kilovat saat ile kapattığımız düşünürsek 200 milyar kilovat saat üzerindeki rakam bizim tasarruftan elde ettiğimiz rakamla finanse edilen konulardır. Önümüzdeki dönemde planladığımız rehabilitasyonlarla yaklaşık 400 milyon lira civarında harcayacağımız para ile kendisini 3 yılda amorti eden sistemleri Türkiye'ye kazandırmış olacağız.''
İsraf haramdır
TBMM Sanayi, Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklıkonuşmasında bir birim ürün üretmek için Avrupa Birliği üyesi ülkelerden iki buçuk kat daha fazla enerji harcadıklarına dikkat çekerek dünyada 2 milyara yakın bir nüfusun enerjiden yoksun olduğunu söyledi. Fındıklı, enerjiyi kullananların nasıl olsa parasını ödüyorum diyerek enerjiyi sorumsuzca kullanmaması gerektiğini söyleyerek, “Kaloriferi sonuna kadar yakıp pencereyi açmak sorumsuzca bir davranış olur. İsterseniz emeğe saygı isterseniz bir nimet olarak kabul edin, her türlü israf haramdır diye bakın.” dedi.
Sigara benzeri kampanya enerjiye
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ise törende yaptığı konuşmasında kalkınma ve enerjinin birbiriyle ilgili olduğunu ve çevreye duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, ülkemizde sigara ile ilgili yürütülen kampanyanın çok başarılı olduğunu, benzer bir kampanyanın enerji verimliliği ile ilgili yapılması gerektiğine dikkat çekti. En önemli enerjinin tasarruf edilen enerji olduğunu sözlerine ekleyen Erol Kaya şöyle devam etti:
“Rüzgar enerjisine karşı olanlar kuşları rahatsız ediyor ve çok gürültü yapıyor diyorlar. Hidroelektrik santrallerine karşı olanlar doğayı tahrip ediyor diyorlar. Nükleer enerjiyi istemeyenler atıklarından endişe ediyor. Peki ne yapacağız? Hem evimizde elektrik olsun diyorsak hem de çevremiz temiz kalsın istiyorsak enerjimizi verimli kullanacağız.”
TÜBİTAK’tan yaratıcı projeler
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Palaz ise Türkiye’nin enerji sorunlarına yönelik yaratıcı çözümler üretmek için birçok projenin hayata geçirilmesi için Ar – Ge ve laboratuvarı yürüttüklerini söyledi. Termik santrallerdeki atık ısının kullanımı ile ilgili bir pilot projeyi Soma Termik Santrali’nde uyguladıklarını aktaran Palaz, elektrikli hibrid otomobil motoru ile ilgili çalışmaları için de laboratuvar hizmeti verdiklerini ifade etti.
Türkiye’nin 10 milyarlık tasarruf potansiyeli
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar törende yaptığı konuşmasında enerji verimliliği alanında Türkiye’nin büyük bir potansiyeli olduğunun altını çizerek “Ülkemizin yıllık 8 – 10 milyar dolarlık enerji tasarrufu potansiyeli bulunuyor. Geç kaldığımız her yıl bu potansiyel imkanımızı kaybediyoruz. Temiz enerji konusunda yüksek teknoloji ürünlerine yatırım yapmamız kaçınılmaz. Bilgilendirme, bilinçlendirme ve sivil toplum kuruluşları ile önemli eğitim işbirliklerine imza atmamız gerekiyor.” dedi.
 Sanayide Enerji Verimliliği (SEVAP – 13) Ödülleri verildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın enerji politikaları çerçevesinde; enerji verimliliğinin artırılması amacıyla başarılı projelerin duyurulması ve teşvik edilmesi etkin bir politika aracı olarak değerlendirilmektedir. Bu düşünceden hareketle endüstriyel işletmelerin uyguladığı enerji verimli ve çevreye duyarlı projelerin ve teknolojilerin ortaya çıkarılması, tanıtılması ve yaygınlaştırılması, endüstriyel işletmeler arasında bilgi alışverişinin artırılması, enerji verimliliği konusunda yeni ve benzer çalışmaların teşvik edilmesi amacıyla her yıl Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışmaları (SENVER) düzenlenmektedir.
Sanayide Enerji Verimliliği Proje yarışmaları; Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Projeleri(SEVAP), Enerji Verimli Endüstriyel Tesis (EVET) ve Enerji Verimli Ürün (EVÜ) olmak üzere üç ana gruptan oluşmaktadır.
2012 yılında 13’üncü kez düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda (SENVER – 13) ödül kazanmasalar da kendileri kazanan ve ülke ekonomisine kazandıran  endüstriyel işletmelerimize ödülleri verildi.
Jüri Özel Ödülleri
ÖDÜL                                                  Kazanan Kurumlar
SEVAP – 2                                          Eczacıbaşı Yapı Gereçleri A.Ş
SEVAP – 3                                          İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş
EVET                                                   Mercedes – Benz Türk A.Ş
EVÜ                                                     Arçelik A.Ş Pişirici Cihazlar İşletmesi
Birincilik Ödülleri
SEVAP – 2                                          TÜPRAŞ Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş
SEVAP – 3                                          PETKİM Petrokimya Holding A.Ş. Enerji Santrali
EVET                                                   Kaleseramik Çanakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş
EVÜ                                                     Arçelik Kurutucu ve Elektrik Motorları İşletmesi
UEVF 2013 iki gün sürüyor
WOW Convention Center İstanbul’da düzenlenen UEVF 2013’e kamu kurum ve kuruluşları, özel sektörden üst düzey yöneticiler ve akademisyenler katılıyor. İki gün sürecek forumda birbirinden önemli oturum ve paneller düzenlenecek, sektör temsilcileri ve akademisyenler bildirilerini sunacak.
Verimli Kullanırsan, Enerji Gelecektir
Enerji Verimliliği Haftası her yıl ocak ayının ikinci haftasında, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Makina Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası işbirliği ile kutlanıyor. Bu kapsamda ülke genelinde geniş katılımlı etkinlikler düzenleniyor.
Toplumdaki enerji kültürü ve verimlilik bilincinin geliştirilmesi amacıyla bakanlıklar, valilikler, büyükşehir belediyeleri, elektrik motoru üreticileri, aydınlatma, beyaz eşya, ve yalıtım sektörü temsilcileri, bankalar, turizm tesisleri ve alışveriş merkezleri ile ilgili kurum, kuruluşlar veya organizasyonlarla işbirliği ortamları geliştirilmektedir.
Dünya markaları UEVF 2013’te
4.Ulusal Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nda ulusal ve uluslararası dünya markaları yerini alıyor ve sponsorluk desteği veriyor. İgdaş, Pentair, Schneider Electric, Siemens, Şekerbank ve Tüpraş UEVF 2013 sponsoru olarak yerlerini alırken; Bilgi Üniversitesi, Enerji Verimliliği konulu resim, öykü ve proje dalında ödül alan öğrencilerin “destek sponsorluğunu”üstlendi. Enerji Verimliliği etkinlikleri kapsamında ödül alan öğrenciler için İstanbul Akvaryum katkılarıyla akvaryum gezisi düzenlenecek.
UEVF 2013 forumunda gerçekleştirilecek oturum ve panellerde aşağıdaki konu başlıkları ele alınacaktır.
·       Dünyada ve Türkiye’de Enerji Verimliliği Çalışmaları Örnekleri ve Sonuçları
·       Bölgesel Isıtma Ağları
·       Sanayide Enerji Verimliliği Stratejileri
·       Bina ve Hizmetler Sektöründe Enerji Verimliliği Stratejileri
·       Ulaşım Sektöründe Enerji Verimliliği Stratejileri
·       Sürdürülebilir Finansman Modelleri
·       Enerji Verimli Ürün ve Teknolojiler
·       İdari ve Kurumsal Yapı ve Yapılanmalar
·       Enerji Arz Güvenliği ve İklim Değişikliği Bağlamında Yenilenebilir Enerji
·       Yan Etkinlikler: Ürün ve Hizmet Sunumları

Enerji Verimliliği temalı öykü, resim ve proje yarışması ödülleri verildi
Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen UEVF 2013 – 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nın açılış gününde enerji verimliliği üzerine ilköğretim düzeyindeki öykü ve resim yarışmasında dereceye girenlere ve projeler geliştiren ortaöğretim öğrencilerine ödülleri düzenlenen törenle verildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliği ile gerçekleştirilen “Ortaöğretim Öğrencileri Arası Enerji Verimliliği Konulu Proje Yarışması”nda dereceye giren öğrencilere ödülleri, UEVF 2013 - 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nda düzenlenen ödül töreninde verildi.  Ödülleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve TBMM Sanayi, Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı tarafından takdim edildi.

Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile gerçekleşen “İlköğretim Öğrencileri Arası Resim ve Öykü Yarışması”nda dereceye giren öğrenciler de ödüllerini aldı.

Ödüller İzmir, Tekirdağ ve İstanbul’a gitti

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Ortaöğretim Öğrencileri Arası Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda, Soğutma Sistemlerinde Kayıp Enerjinin Kullanımı isimli projesiyle İzmir Çınarlı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi - Denizcilik Meslek Lisesi öğrencileri birinci, Klima Sistemlerinde Drenaj Suyunun Verime Etkisi İsimli proje ile İzmir Özel Yamanlar Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri ikinci olurken, Mikrodenetleyici Kontrollü Şehir Aydınlatmasında Enerji Tasarrufu projesiyle Tekirdağ Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi üçüncü oldu. İstanbul Haydarpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Tek Tuşla Enerji Tasarruf Sistemi, İzmir Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ise Enerji Deposu isimli projesiyle mansiyon ödülü aldılar.
Öykü ve resim yarışması sonuçları
Enerji Verimliliği Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen öykü yarışmasında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Evliya Çelebi Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Toprak Rohat Yalçın birinci, Bursa Özel Final Ortaokulu 7. sınıf öğrencisiBuket Muştucu ikinci ve Malatya Özel Doğa Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Dilruba Nilhan Kutlu üçüncü oldu.
Enerji Verimliliği Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen resim yarışmasında ise Zonguldak Bilim ve Sanat Merkezi’nden yarışmaya katılan 4. sınıf öğrencisi Janset Esen birinci, Tekirdağ Safiye Osman Çeliker Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Emre Demir ikinci, İzmir MEV Koleji Özel Güzelbahçe İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Miray Yılancı ise üçüncü oldu.
Amaç gençlerde bilinç artırmak

Her yıl düzenlenen Enerji Verimliliği Proje Yarışması, gençleri özellikle, konut, sanayi, ulaşım ve tarım sektörlerinde, enerjinin verimli kullanılması konusunda bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerin hazırladığı projelerde sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik olarak, enerjinin verimli kullanılmasına, enerji tasarrufuna, enerji tasarrufunun çevreyle ilişkisi; etkilerine ve Türkiye ekonomisine ülke çapında katkıda bulunabilecek, uygulanabilir olması kriterlerine göre değerlendiriliyor.
İlköğretim seviyesinde gerçekleştirilen resim ve öykü yarışması ise ETKB ile MEB işbirliğinde düzenlenerek, enerjinin tasarruflu kullanılması gerekliliği gelişim dönemindeki çocuklara da aşılanması hedefleniyor.
Yarışma ödülleri

Resim ve öykü yarışmasında dereceye birinciye dizüstü bilgisayar ve 500 TL para ödülü, ikinciye dizüstü bilgisayar ve 400 TL para ödülü, üçüncüye ise dizüstü bilgisayar ve 300 TL para ödülü verildi. TÜBİTAK yarışmasında birinci 1.000 TL, ikinci 800 TL üçüncü ise 600 TL ödül kazanırken mansiyon derecesine ise 500 TL ödül verildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara