OTOMOBiLLER iÇiN GÜVENLiK ÖNLEMLERi

 Michelin’in 2004 yılından bu yana sürdürdüğü “Lastikte Doğru Hava Basıncı” etkinleri sonucunda endişe verici sonuçlara ulaşıldı. 2013 yılında 3 bin 255 araçta yapılan kontrollerde, lastiklerin yüzde 37’sinin tehlikeli boyuttaki
hava basıncı ile yola çıktığı tespit edildi. 2012 yılında gerçekleşen etkinliklerde tehlikeli oranda düşük hava basıncına sahip araçların oranı yüzde 32 olarak belirlenirken, rakamın yükselmesi lastikte doğru hava basıncının önemini bir kez daha ortaya koydu.

7 farklı noktada kontroller yapıldı
7 farklı noktada gerçekleştirilen aktiviteler 14 gün boyunca sürdü. 24 Ağustos’ta İçerenköy Carrefour’da başlatılan etkinlikler ardından Shell Çırpıcı-Merter Benzin İstasyonu, Berceste Dinlenme Tesisleri, BP Maslak Benzin İstasyonu, Bilkent Real, Bornova Forum, Susurluk Festival Outlet Dinlenme Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Aktivite kapsamında hava basıncı ölçülen lastiklerin yüzde 37’sinin tehlike boyutunda olduğu ortaya çıktı.

9 yılda toplam 28 bin 66 araca ulaşıldı
2004 yılından beri sürdürülen etkinliklerin toplamında ise 28 bin 66 araca ulaşılarak hava basıncı kontrolleri yapıldı. Sıradan lastikçilerde doğru hava basıncı için bütün lastiklere aynı değer verilirken; etkinlikler kapsamında uzmanlar tarafından her aracın tek tek lastik hava basıncı ölçülerek sürücülere ideal oranlar verildi.

Yanlış basınç yakıt tüketimini artırıyor, lastik ömrünü % 30’a kadar kısaltıyor
Doğru lastik hava basıncı, trafikte güvenliği sağladığı kadar yakıt tasarrufu ve lastik ömrünü uzatması açısından da avantajlar sağlıyor. Hava basıncı düştükçe, lastiğin yuvarlanma direnci artıyor. Ortaya çıkan enerji kaybının motor tarafından dengelenmesi daha fazla tüketime neden olurken hızlı aşınmasına da yol açarak, lastik ömrünü yüzde 30’a varan oranda azaltıyor. Sürücüleri lastik hava basınçlarını düzenli olarak kontrol ettirmeleri konusunda uyaran Michelin, lastiklere en az ayda bir kez ve uzun yolculuklar öncesinde araç üreticilerinin tavsiyesine uygun olarak hava basılmasını öneriyor.


Yıllara göre karşılaştırma
Yıl
İncelenen araç sayısı
Düşük hava basıncı
2013
3255
37%
2012
4206
32%
2011
4556
30%
2010
3880
43%
2009
3071
53%
2008
3696
61%
2007
4109
57%


Doğru hava basıncı neden önemli?
Lastik basıncının doğru seviyede olması güvenlik, uzun ömür ve yakıt tasarrufu açısından büyük önem taşıyor. Lastik basıncının gerektiğinden daha düşük veya daha yüksek olması aracın yol tutuşunu, lastiğin performansını ve dayanıklılığını olumsuz yönde etkilerken, bu durum ciddi kazalara yol açabiliyor. Düşük basınç, lastiğin yola tutunmasını zorlaştırırken sürücüye araç hakimiyeti sağlaması konusunda sorunlar yaşatabiliyor. Düşük hava basınçlı olarak kullanılan lastikler:

·         Yol tutuş kabiliyetini azaltır.
·         Direksiyon hâkimiyetinde tutarsızlığa neden olur.
·         Islak zeminde fren mesafesini uzatır
·         Aşırı ısınacağından patlama riski artar
Tüm bunlar da trafik kazalarının meydana gelmesi riskini artırır.
-----------------------------------------------------------
 
Güvenlik, düşük yakıt tüketimi ve yüksek performans sağlamak amacıyla 124 yıldır çalışan Michelin, yaklaşan kış ayları ve yağışlı havaların da etkisiyle zorlaşacak olan yol koşulları için sürücülere harika alternatifler sunuyor. Ar-Ge’ye yılda 600 milyon Euro’luk bütçe ayıran Michelin, ürettiği yüksek teknolojili lastikleri ile tüketicilerin tercihi oluyor.

Lastiklerinde güvenlik, performans, uzun ömür ve tasarrufu bir arada sunan Michelin, geçtiğimiz yıl piyasaya sunduğu Primacy3 ürünüyle zorlu yol koşullarında sürücülerin en büyük yardımcısı oluyor. Islak ve kuru zeminde fren mesafesi ve yol tutuşunun yanı sıra, yakıt tüketimi, düşük lastik sesi ile dikkatleri üzerine çeken Primacy3, dayanıklılık ve uzun ömürlülüğüyle de sürücülerin beklentilerini karşılıyor.


Primacy3 ile ıslak zeminde 3 kat fazla güvenlik

Gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda trafik kazalarının çok büyük bir kısmının dikkatsizlik ve özellikle virajlarda biriken su birikintilerinden kaynakladığı ortaya koyuluyor. Michelin, aracın zemin ile temasını sağlayan tek nokta olan lastiklerin daha fazla güvenlik ve performans sağlaması için sürücüleri ıslak zeminde güvenlik konusunda bilinçlendiriyor.

Sürdürdüğü Ar&Ge çalışmaları ile farklı hava ve yol koşullarında yüksek güvenlik ve performans sağlamak için lastik teknolojileri geliştiren Michelin, Primacy3 ile ıslak zeminde güvenliği üç katına çıkarıyor. Islak ve kuru zeminde fren mesafesi, yol tutuşunun yanı sıra, yakıt tüketimi, düşük lastik sesi ile dikkatleri üzerine çeken Primacy3, dayanıklılık ve uzun ömürlülüğüyle de sürücülerin beklentilerini karşılamayı başarıyor.

Yağışlı havalarda ve ıslak zeminler için sürüş önerileri

Yağışlı havalar ve ıslak zeminler yolları sürücüler için zorlu hale getiriyor. Michelin’in Lastik Adamı Bibendum, bu zorlu yol koşullarında sürücülerin işlerini kolaylaştırmak için ipuçları veriyor;

· Islak zeminde daha güvenli bir sürüş için yapılması gerekenlerden bir tanesi hızın azaltılarak yolda çıkabilecek tehlikelere karşı riski en aza indirmektir.

· Yol şartları daha dikkatli izlenerek takip mesafesinin kuru zemindekine oranla daha fazla tutulması.

· Yolun daha rahat görülebilmesi için sileceklerin, aydınlatma cihazlarının ve diğer temizleyici sistemlerin kontrol edilerek onarılması veya yenilenmesi gerekir.

· Araçların yol güvenliği için en önemli konulardan birisi olan lastiklerin hava basıncı, özellikle yağışlı havaların etkisiyle ıslanan zeminlerde çok daha önemli bir hale geliyor.

· Yağışlı havalarda özellikle ıslak zeminlerde fren mesafesi kuru zemine oranla daha da uzayacaktır. Fren mesafesinin daha da artmaması için fren esnasında tekerleklerin kilitlenmesini engellemek için kademeli olarak fren yapılmalıdır.

· Şiddetli yağmur, sileceklerin yeterince iş görememesine ve ön camda bir su tabakasının oluşmasını sağlayabilir. Görüş mesafesi, yolun kenarını ya da diğer araçları görmeyi engelleyecek kadar azaldığında araç kenara çekilip, yağmurun hafiflemesi beklenmelidir.

· Fren balatalarını ıslatacak kadar derin su birikintisinden geçilirse, hafifçe frenlere dokunularak kurutulması gerekiyor.

· Yağışlı havalarda mümkün olduğunca freni kullanmayıp, hızın gazdan ayağı çekerek düşürülmesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara