Taksicilerin kendi kendilerine tespit edebileceği kusurlar

 taksiTÜVTÜRK, taksilerin güvenlik seviyesini artırmak ve taksi şoförlerinin kendi kendine düzeltebileceği kusurları nedeniyle muayene tekrarına gelmelerini önlemeyi amaçlayan bir iletişim kampanyasını hayata geçirdi.
TÜVTÜRK, Sadece İstanbul’da 18 bini aşan sayısıyla başlı başına bir sektörün temsilcileri olan taksi şoförlerine muayene öncesi kontrol konusunda bilgilendirme yaptı.

 İstanbul Taksiciler Esnaf Odası ile işbirliği
TÜVTÜRK, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’yla işbirliğine giderek, taksi sahipleri veya kullanıcılarının, muayene öncesinde kendi kendilerine kontrol ve tamir edebilecekleri noktaları bir broşür haline getirdi.
Hazırlanan broşürler, taksimetre ücretlerindeki yeni düzenleme nedeniyle toplu halde taksimetrelerini ayarlatmaya gelen taksicilere, Zeytinburnu, Kartal, Ferhatpaşa, Bağcılar ve Kadıköy’de dağıtıldı.

Hergün ortalama 200 bin kişi yararlanıyor
TÜVTÜRK’ün İstanbul Taksiciler Esnaf Odası işbirliğinde hayata geçirdiği projeyle, İstanbul Taksiciler Odası’nın verilerine göre hergün ortalama 200 bin kişinin yararlandığı taksi hizmetinin, trafik ve yolcu güvenliğine uygun verilmesi amaçlandı.

Projeyle ayrıca, taksi sahipleri veya kullanıcılarının basit veya tek kusurdan dolayı muayene tekrarına gelmelerinin önüne geçmek, böylece özellikle muayene sırasında zaman, dolayısıyla gelir kaybı yaşamasını ortadan kaldırmak da hedeflendi.

TÜVTÜRK’ün hazırladığı broşürlerde, kolayca giderilebilecek sorunlar nedeniyle bir çok taksinin araç muayenesinden kaldığına ve muayene tekrarına geldiğine dikkat çekiliyor. Broşürler ayrıca, basit nedenlerden dolayı muayeneden kalmayı ve muayene tekrarı için bir kez daha muayene istasyonuna gelmenin önüne geçmek amacıyla, taksi sahiplerinin veya şoförlerinin kolayca yapabilecekleri bazı basit kontroller ve tamirlerle ilgili bilgiler içeriyor.
İşte taksicilerin kendi kendilerine tespit edebileceği kusurlar:

-       Fiziki Kusurlar
o   Araç özelikleri – Aracın rengi farklı,
o   Far-Cam/reflektör : Kırık, çatlak/içi nemli,
o   Korna : Ses ahengi bozuk,
o   Ön arka kemer(ler) : Kemer kilidi/kilitleri bozuk/kullanılamaz durumda/yok,
o   Aynı aks üzerinde farklı ebatta lastik kullanımı,
o   Direksiyon : Hidrolik yağ kaçakları var,
o   Taksimetre – Onaysız takılmış,
o   Fren Sistemi : Sızdırıyor,
o   Egzoz – Katalitik konvertör sökülmüş,
-       Aydınlatma
o   Fren lamba(ları) : Kısmen yanmıyor,
o   Ön park lamba(ları) : Bazıları yanmıyor,
o   Ön park lamba(ları) : Fonksiyonunu yerine getirmiyor,
o   Kısa hüzmeli far : Bir tanesi fonksiyonunu yerine getirmiyor,
o   Sinyal lambaları : Kısmen yanmıyor,
o   Taksi levhası : Aydınlatma yok
-       Lastik
o   Lastik profil derinliği : Lastik tek taraflı aşınmış
o   Lastikler yanlış : Dönüş yönü hatalı
o   Lastikler : Yanak kısmında balon oluşması
o   Tekerler bağlantısı : Bijon cıvataları yok
o   Lastik profil derinlik sınırı : Aşılmış

Bu kontrolleri yaparak aracın basit veya kolayca giderilebilecek sorunlardan ötürü muayenede başarısız olma ihtimalinin azaltılabileceğinin hatırlatıldığı broşürde, muayene sırasında araçta, sadece TÜVTÜRK’ün uzman teknisyenlerince tespit edilebilecek kusurların da mevcut olabileceği, broşürde belirtilen sorunların olmamasının, araç muayenesinin olumlu sonuçlanacağı anlamına gelmediğine dikkat çekiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara