Otopark'ın Kitabını Yazdılar!

Türkiye’de hızla yükselen kentleşme oranına paralel olarak motorlu araç sayısı da artarak 20 milyonu aştı. Ayda ortalama 90 ile 100 bin araç trafiğe çıkıyor. Günde ortalama 700 aracın trafiğe eklendiği İstanbul’da araç sayısı 3,5 milyona ulaşmış durumda. Demografik gelişmelerle birlikte hızla artan araç sayıları, kentlerin ekonomik, sosyal, kültürel hayatını doğrudan ilgilendiren ulaşım ve trafik sorununu da gün geçtikçe ağırlaştırıyor. Başta İstanbul gibi tarihi dokusu ve devasa nüfusuyla ulaşımı
yönetmenin çok zor olduğu metropollerde, trafik sorununun çözümünde en fazla katkı sunması beklenen unsurlardan biri de otopark. Peki ama işlevsel bir otopark nasıl olmalı? YEM Yayın tarafından Türkçeye kazandırılan Otopark Tasarımıkitabı başta Almanya olmak üzere Avrupa’dan seçilen örnek projelerle konuyu çok yönlü olarak ele alıyor ve farklı çözümler getiriyor.
Otopark İşletmecileri Derneği’nin (OİD) İSPARK’ın hazırladığı otopark master planından hareketle belediyelerde otopark master planını zorunlu hale getirmek için çalışmalarını tamamladığı ve otoparkın trafik akışı ve ulaşım bakımından öneminin giderek daha fazla öne çıktığı günümüzde, bu konuya önemli bir katkı da YEM Yayın’dan geldi. YEM Yayın tarafından yayımlanan Otopark Tasarımı kitabı, artık kent planlamasının zorunlu bir parçası olduğu kabul edilen otopark binalarının, kullanım kolaylığı ve trafik akışı göz önünde bulundurularak, mimari anlamda nasıl tasarlanması gerektiği konusuna odaklanıyor. Mimarlık, mühendislik, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri ürünleri tasarımı, kültür, sanat vb. konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın’ın Otopark İşletmecileri Derneği’nin katkılarıyla hazırladığı yeni kitabıOtopark Tasarımı, otopark yapılarının tasarım ve uygulamalarında dikkat edilmesi gereken noktaları, Türkiye'de ilk kez kapsamlı ve ayrıntılı olarak ortaya koyuyor.
Otopark yapıları alanında akademik kariyere sahip ve örnek uygulamalarla Avrupa’da isimlerinden söz ettiren uzman yazarlar Ilja Irmscher, Ivan Kosarev ve Angela Schiefenhövel tarafından yazılan ve yüksek mimar Zuhal Nakay tarafından Türkçeye çevrilen Otopark Tasarımı kitabı, her türden otopark yapısı için modern bir planlama anlayışının yanı sıra tasarım ve yapım bilgileri içeriyor. Konuyu akademik titizlik ve bütüncül bir yaklaşımla irdeleyerek kullanıcı dostu, işlevsel, ekonomik ve pratik otopark yapısı çözümleri sunuyor.
Birbirinden ilginç, estetik ve teknik düzeyi yüksek otopark örneklerinin sunulduğu kitapta bu örnekleri farklı kılan en önemli nokta, tasarım açısından başarılı oldukları kadar işlev açısından da tatmin edici olmaları. Bu kitap da buna giden yolu başta mimarlar, mühendisler, trafik planlamacıları olmak üzere, otoparkların yapımında göre alan yapı sahipleri, proje geliştiricileri, yatırımcılar, kentsel ve yerel politikacılar gibi tüm katılımcılara en iyi şekilde tanıtmayı ve onlara bu konuda ışık tutan bir yapım ve tasarım rehberi sunmayı amaçlıyor.
OTOPARK TASARIMI
Planlama İlkeleri – Projeler ve Yapılar
Yazarlar: Ilja Irmscher, Ivan Kosarev, Angela Schiefenhövel
Almancadan çeviren: Zuhal Nakay
YEM Yayın
Mayıs 2015
22,5 x 28 cm
570 sayfa
Kulaklı karton kapak
ISBN: 978-605-4793-46-4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara