BlaBlaCar, dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden TNS Sofres ile Türkiye’nin de içinde yer aldığı 10 ülkede, alanında ilk kez yapılan “yolculuk paylaşımı ve yol güvenliği” araştırmasını gerçekleştirdi. Araştırmanın sonuçlarına göre araçlarda yolcuların varlığı sürücüleri daha duyarlı hale getirirken, yolculuğun daha güvenli olmasını sağlıyor.
Şehirler arası yolculuklarda, yolculuk paylaşımı hem hesaplı hem de eğlenceli bir seçenek olarak dünyada milyonlarca kişi tarafından tercih ediliyor. 19 ülkede 20 milyondan fazla üyesiyle dünyanın en büyük şehirlerarası yolculuk paylaşım ağı olan BlaBlaCar’ın TNS Sofres ile yürüttüğü araştırmaya göre, yolculuk paylaşımı, sürücü davranışı ve sürüş kalitesi açısından daha güvenli!
Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz, Belçika, İtalya, Almanya, Polonya, Rusya ve Türkiye olmak üzere 10 ülkede yapılan ‘Yolculuk Paylaşımı ve Yol Güvenliği’ araştırmasına göre:
-Araçlarda yolcuların varlığı sürücülerin davranışına olumlu etki yapıyor
Sürücüler, araçlarında yolcu varken daha sorumlu davranma gerekliliği hissediyor. BlaBlaCar sürücülerinin %75’i, yolculuk paylaşımının kendilerini trafik kurallarına daha fazla dikkat etmeye yönelttiğini söylüyor.
Aynı zamanda, araçta yolcularla birlikte olmak, sürücülerin tamamıyla odaklanmış şekilde araba kullanmasına yardımcı oluyor.
BlaBlaCar kullanıcılarının %84’ü araçta yolcularla beraber yolculuk yapmanın, direksiyon başındayken kendilerini daha uyanık ve daha dikkatli tuttuğunu belirtiyor.
Yolculuk paylaşımı sırasında, yol boyunca araçtakilerle sohbet etmek de sürücünün uyuyakalmasını engelliyor. Araç kazalarında temel nedenlerden birinin yorgunluk olduğu düşünüldüğünde, araçta sohbet etmenin sürücü açısından önemi artıyor.
-Türkiye’de sürücüler araçlarında yolcu varken, Avrupalı sürücülerden daha dikkatli!
Araştırma sonuçları, Türkiye’de sürücülerin, araçlarında yolcu varken, Avrupalı sürücülere göre trafik kurallarına daha fazla dikkat ederek daha duyarlı davranmaya eğilimli olduklarını gösteriyor:
· Türkiye’de sürücülerin %76’sı, araçlarında yolcu olmasının kendilerini, trafik kurallarına daha fazla dikkat etmeye yönelttiğini söylüyor.
· Sürücülerin %74’ü ise araçlarında yolcu olmasının, hız limitlerine uyma konusunda daha duyarlı davranmalarını sağladığını belirtiyor. Diğer Avrupa ülkelerinde bu oran ortalama %57.
· Sürücülerin %80’i, araçlarında yolcu olması durumunda, uzun mesafelerde her 2-3 saatte bir olmak üzere daha fazla mola verdiğini söylüyor. Diğer Avrupa ülkelerinde ise bu oran %61 seviyesinde.
· Türkiye’de sürücülerin %90’ı, araçlarında yolcu varken, direksiyon başında daha uyanık ve daha dikkatli kaldıklarını belirtirken %95’i ise yolcularla birlikte seyahat etmenin eğlenceli olduğunu düşünüyor.
-Araştırma BlaBlaCar üyelerinin ortalamaya göre daha iyi araç kullandığını gösteriyor
BlaBlaCar sürücülerinin davranışlarıyla, genel olarak sürücü davranışları arasında ciddi bir fark söz konusu. 9 riskli sürüş davranışına yönelik sorulan sorularda, genel olarak sürücülerin sadece %47’i çok iyi sürücüler1olarak değerlendirilebilirken, bu sayı BlaBlaCar sürücülerinde %70’e kadar çıkıyor. Bunu sağlayan iki önemli neden var:
· Öncelikle, araçta yolcuların olması nedeniyle, BlaBlaCar sürücüleri, hız limitleri konusunda çok daha hassas davranma, yolculuğa çıkmadan lastiklerin basıncını kontrol etme gibi daha iyi sürüş alışkanlıklarına sahip oluyor.
· İkinci önemli neden ise BlaBlaCar’da yer alan puanlama ve yorum sistemi. Sürücüler, yolculuk sonrası yolcular tarafından değerlendirileceklerini bildiklerinden, daha sorumlu davranıyorlar.
- BlaBlaCar sürücülerinin %70’i yolcuların puanlama ve yorumlarının onları daha güvenli bir sürücü olmaya teşvik ettiğini söylüyorlar.
- Sürücülerin %83’ü ise yolcular tarafından bırakılan puanlara önem veriyor ve çoğu, puanlama sisteminin onları daha sorumlu davranmaya yönelttiğini belirtiyor.
BlaBlaCar’ın kurucusu ve CEO’su Frédéric Mazzella, araştırma hakkında şunları söyledi: “Sürücülerin puanlanabildiği bir sistemi içeren yolculuk paylaşımı iki yönden faydalı; sürücülerin direksiyondayken uyumasına engel olurken, onları trafik kurallarına daha dikkatli olmaya teşvik ediyor. Güvenilir yolculuk paylaşımının, yolculuk maliyetlerini, trafiği ve hava kirliliğini azaltmaya yardımcı olmasının yanı sıra yol güvenliğine de olumlu yönde katkı sağladığını görmek son derecede sevindirici. Bu durum, hem yolcular hem de sürücüler için çift taraflı kazanç anlamına geliyor.”
1 TNS tarafından riskli sürüş davranışı olarak belirlenen 9 göstergeden en az 7’sine verdiği cevapta güvenli sürüş davranışı sergileyen sürücülerin yüzdesi
Metodoloji
Anket çalışması 26 Kasım-16 Aralık 2014 tarihleri arasında BlaBlaCar üyesi olmayan 1000 kişilik temsili bir örnek ile Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz, Belçika, İtalya, Almanya, Polonya, Rusya ve Türkiye olmak üzere 10 ülkede ve 2 Aralık 2014- 27 Ocak 2015 tarihleri arasında 4,115 BlaBlaCar üyesiyle, Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz, Hollanda, İtalya, Almanya, Polonya, Rusya olmak üzere 9 ülkede gerçekleştirilmiştir. Bilgiler online olarak gönderilen ve ortalama 10 dk. süren bir anket aracılığıyla toplanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder