Shell Türkiye ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle, gençleri daha az yakıtla daha fazla yol kat eden araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenecek olan “Shell Eco-marathon Türkiye” yarışması için geri sayım başladı.
Türkiye’nin enerji sektörüne, sanayisine, üretimine ve istihdamına 92 yıldır katkıda bulunan Shell’in 30 yıldır, tüm dünyadan gençleri enerji tasarruflu yenilikçi araçlar tasarlayıp üretmeleri için teşvik etmek amacıyla küresel ölçekte düzenlediği bir etkinlik olan “Shell Eco-marathon” yarışması, bu yıl ilk kez, sadece Türkiye’deki öğrencilere yönelik olarak “Shell Eco-marathon Türkiye” adıyla, 27-28-29 Kasım tarihleri arasında, İstanbul’daki TİM Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Shell Türkiye ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğiyle Kasım ayında düzenlenecek olan yarışmaya, Türkiye’nin dört bir tarafından lise ve üniversite öğrencileri, okullarının desteği ile kurmuş oldukları takımlarla katılacak. Yarışmayı kazananlar ödüllerini, 3-4-5 Aralık tarihleri arasında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenecek Türkiye İnovasyon Haftası’nda alacaklar.
Türkiye’de inovasyon kavramının yaygınlaşması için uzun yıllardır çalışmalar yürüten TİM,Shell’in sürdürülebilirlik yaklaşımının çok önemli bir parçası olan Shell Eco-marathon etkinliğinin, Shell Eco-marathon Türkiye ismiyle bu yıl ilk kez Türkiye’de düzenlenmesine katkı sağlıyor.
Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, “Son 10 yılda Türkiye’nin farklı illerinden 120’nin üzerinde takım ve 1500’den fazla gencimizin Shell Eco-marathon’a katılması bana ve tüm Shell Türkiye Ailesi’ne ayrı bir heyecan ve gurur veriyordu. Bu yıl ilk kez Shell Eco-marathon etkinliğini TİM’in de desteğiyle Türkiye’ye taşıdık. Gençlerimizin yetişmesine birçok açıdan önemli katkıda bulunan bu önemli etkinliği, sadece Türkiye’deki gençlerimize yönelik olarak da gerçekleştirmekten mutluluk duyuyorum. Ayrıca bu konudaki desteklerinden dolayı TİM’e teşekkür ediyorum” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Eco-marathon, aracın tasarımındaki ve imalatındaki teknik becerilerden, finans kaynağı bulup bütçe yönetmeye, iletişim becerileri ve ekip çalışmasından proje yönetimine ve yol emniyeti disiplinine kadar birçok alanda gençlerimiz için çok önemli bir tecrübe. Bu yıl 18 takımımızla Shell Eco-marathon Avrupa’ya en fazla takımla katılan ülkelerden biriydik. Shell Eco-marathon’a Türkiye’de gençlerimizin büyük ilgi gösterdiğini görüyorum. Büyük bir azim ve mücadele örneği gösteren gençlerimiz için, her yıl küresel çapta düzenlenen bir etkinliği ülkemize taşımış olmaktan dolayı çok mutluyuz. Takımlarımıza destek veren tüm akademisyenlere ve kurumlara teşekkür ediyorum ve tüm genç arkadaşlarımızı tebrik ediyorum”.
Shell Eco-marathon’da olduğu gibi Shell Eco-marathon Türkiye’de de takımlar“Prototip” ve “Şehir Konsepti” adlı iki kategori altında yarışacak. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, geleceğin tasarımına sahip araçlardan oluşuyor. “Şehir Konsepti” otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gençlerin inovasyona yönelik çalışmalar yapmaya teşvik eden Shell Eco-marathon gibi önemli bir organizasyonun Türk gençliğine yönelik olarak Türkiye’ye taşınmasına katkı sağlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirterek; “İhracatımızı sürdürülebilir bir şekilde artırmak için daha fazla katma değerli üretime ihtiyacımız var. Bu açıdan temel bilimlerden mezun nitelikli insan kaynağı, Türkiye açısından çok önemli. TİM olarak gençlerimizi inovasyona, Ar-Ge’ye teşvik etmek ve bu sayede onların niteliklerini geliştirmek için çok sayıda çalışma yürütüyoruz. Shell’in Eco-marathon yarışması da gençlerimizi yeni teknolojiler geliştirmeye teşvik ediyor ve bu sayede ülkemizin sanayisinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetişmesine katkıda bulunuyor. Burada gördüğüm yenilikçi araçlar ve onları geliştiren gençlerimiz, sanayimizin ve ülkemizin geleceğinin teminatı. TİM olarak bu çok değerli organizasyonu Shell ile birlikte Türkiye’de düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Shell’e ve yarışmaya katılan tüm gençlerimize teşekkür ediyorum”.
Avrupa'da ilk kez 1985 yılında Fransa'da düzenlenen ve katılan öğrencileri enerji tasarrufu sağlayan araçlar tasarlamaya, üretmeye, test etmeye teşvik eden Shell Eco-marathon yarışmasında tüm dünyadan gençler, 1 litre yakıt veya 1 kWs enerji ile en uzun mesafeyi kat etmek için kıyasıya mücadele ediyor. Yarışmada her yıl yeni rekorlar kırılıyor. Yarışmanın başladığı yıl olan 1985’in kazanan aracı, Rotterdam’dan Londra’ya gidecek kadar verimliyken, 30 yıl sonra bugün Prototype CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) kategorisinde 2551.8km/l performansıyla bu yılki yarışmanın en verimli sonucuna imza atan Microjoule-La Joliverie ekibi, aynı miktarda yakıtla Rotterdam’dan Moskova’ya kadar gidebiliyor. Böylelikle, 1985 yılından bu yana yakıt verimliliği dört katına çıkmış oldu.
Katılımın en yoğun olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’yi, dört bir yanındaki şehirlerden gelen toplamda 18 lise ve üniversite takımı Shell Eco-marathon Avrupa’da başarıyla temsil etti. Bu yıl Türk takımlarından Yıldız Teknik ÜniversitesiAE2, “Emniyet Ödülü”nü kazanma başarısını göstermişti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder