SHELL ECO-MARATHON AVRUPA’DA TÜRKİYE’DEN 24 TAKIM YARIŞACAK

Bu yıl Londra’da düzenlenecek olan Shell Eco-marathon Avrupa’ya Türkiye’den 24 takım katılıyor. 28 ülkeden 229 takımın mücadele edeceği yarışmada Türkiye, en fazla takımla temsil edilen ikinci ülke olacak.
Shell’in, gençleri daha az enerjiyle daha fazla mesafe kat eden “enerji tasarruflu” araçlar tasarlayıp üretmeye teşvik etmek amacıyla küresel çapta düzenlediği “Shell
Eco-marathon” yarışmasının Avrupa ayağına Türkiye, bu yıl 24 takımla katılacak.

İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Kayseri, Konya, Eskişehir ve Kırıkkale’den 18 üniversite ve 4 liseden yaklaşık 300 öğrenci, Londra’da Türkiye’yi temsil edecek.

Londra’daki Kraliçe Elizabeth Olimpiyat Parkı’nda 30 Haziran – 3 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan ve Avrupa’dan 229 takımın mücadele edeceği Shell Eco-marathon Avrupa’ya, Fransa’dan sonra en fazla takımla katılan ülke Türkiye olacak.

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’den Shell Eco-marathon Avrupa’ya katılan takım sayısının her yıl artmasından duyduğu memnuniyeti vurgulayarak, “Bu yıl 11’inci kez katılacağımız Shell Eco-marathon Avrupa’da Türkiye’yi daha fazla takımla temsil edecek olmamız, gençlerimizin ve okullarımızın bu yarışmaya gösterdikleri ilginin giderek arttığının önemli bir göstergesi.” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Shell Eco-marathon, gençlerimizin yetişmesine birçok açıdan önemli katkılarda bulunuyor. Aracın tasarımındaki ve imalatındaki teknik becerilerden, finans kaynağı bulup bütçe yönetmeye, iletişim becerileri ve ekip çalışmasından proje yönetimine ve yol emniyeti disiplinine kadar birçok alanda gençlerimiz açısından çok önemli bir tecrübe. Bu küresel organizasyon ayrıca, gençlerimize, yurtdışında onlarca farklı ülkeden gelen yaşıtlarıyla yarışma imkanı sunuyor. 2015 yılında ilk kez Shell Eco-marathon’u Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Türkiye’de düzenlemenin gururunu yaşamıştık. Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik, takımlarımızın gelişimine de önemli katkılar sağladı. Büyük bir azim ve mücadele örneği gösteren takımlarımızın, Londra’da ülkemizi başarıyla temsil edeceğinden hiç şüphem yok. Takımlarımıza destek veren tüm akademisyenlere ve kurumlara teşekkür ediyorum. Gençlerimizi de şimdiden tebrik ediyorum.”

1 LİTRE BENZİNLE LONDRA’DAN ANTALYA’YA
Avrupa'da ilk kez 1985 yılında Fransa'da düzenlenen Shell Eco-marathon Avrupa yarışmasını o yıl kazanan araç 1 litre benzinle 680 kilometre yol kat etmeyi başarmıştı. Günümüzde ise takımlar, verimliliği kat be kat artırmanın yanı sıra 3 boyutlu yazıcılarla araç tasarlayıp üretmek ve farklı yakıt alternatifleri kullanmak gibi çok çeşitli yaklaşımlar sergiliyorlar. Öyle ki Shell Eco-marathon Avrupa’nın son şampiyonu, 1 litre benzinle 3,771 kilometre yol kat edebiliyor. Başka bir ifadeyle, rekorun sahibi olan şampiyon araç, Londra’dan Antalya’ya gidebilecek kadar yakıt verimliliğine sahip.

AVRUPA’NIN “EN EMNİYETLİ SHELL ECO-MARATHON ARACI”NI TÜRK ÖĞRENCİLER ÜRETTİ
Geçen yıl 197 takımın yarıştığı 30’uncu Shell Eco-marathon Avrupa, 22-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Rotterdam’da düzenlenmişti ve Türkiye takımlarından Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 Project, 5 kategoride verilen Off-Track Awards’da “Emniyet Ödülü”nü kazanma başarısını göstermişti. Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 Project takımı öğrencileri, Rotterdam’da podyuma çıkarak Türk bayrağını dalgalandırmışlar ve kupalarını almışlardı.

2015’TE İLK KEZ TÜRKİYE’DE DÜZENLENDİ
“Shell Eco-marathon” yarışması, geçen yıl ilk kez, Türkiye’den öğrencilere yönelik olarak “Shell Eco-marathon Türkiye” adıyla, 27-29 Kasım tarihleri arasında, İstanbul’daki TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi. Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) işbirliğiyle gerçekleştirilen yarışmaya, Türkiye’nin dört bir tarafından lise ve üniversite öğrencileri, okullarının desteği ile kurmuş oldukları takımlarla katıldı. Yarışmayı kazanan takımlara ödülleri, 3 Aralık’ta, TİM tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nda Hollanda Prensi Maurits Van Oranje ve Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel tarafından verildi. İlk Shell Eco-marathon Türkiye yarışmasının birincilik kupası, serbest piyasada fiyatı yaklaşık 50 kuruş olan 1 kWs elektrikle 144 km yol kat edebilen Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden “Enerji Teknolojileri Takımı”nın olmuştu. Shell Eco-marathon Türkiye’nin birincisi Karadeniz Teknik Üniversitesi Enerji Teknolojileri Takımı, Türkiye’yi Londra’da temsil edecek olan 24 takım arasında da yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara