Yarım asırlık geçmişiyle Türk otomotiv sanayiinin en köklü kuruluşlarından olan Karsan, TÜV SÜD firmasından “SA 8000 Sosyal Sorumluluk Belgesi”ni alarak, Türkiye’de otomotiv sektöründe bu belgeye sahip ilk üretici oldu.
Türkiye’nin alanında lider kuruluşu TÜV SÜD firması tarafından 7 – 11 Mart 2016 tarihleri arasında Karsan’da gerçekleştirilen SA 8000 Sosyal Sorumluluk (Social Accountability) denetimi başarı ile sonuçlandı. Böylece Karsan; markasının yurtdışında varlığını güçlendirmek ve işveren markasına prestij kazandırmak için, sahip olduğu ISO/TS 16949, ISO 9001, ISO 14001 ve ISO 18001 sertifikasyonlarına
SA 8000 Sosyal Sorumluluk sertifikasyonunu da eklemiş oldu. Bu sertifika ile birlikte Karsan, Türk otomotiv sanayiinde ilk SA 8000 Sosyal Sorumluluk belgeli üretici kimliğine de sahip oldu.
Karsan; uzun soluklu çalışmaların ardından, tüm yönetim seviyelerine ve çalışanlara yönelik gerçekleştirdiği eğitimler, bilgilendirmeler, sosyal sorumluluk politikasının yayınlanması, prosedür ve dokümantasyon hazırlıkları ve denetçilerin çalışanlarla yaptığı birebir görüşmelerin sonucunda tüm denetim etaplarından başarı ile geçti. Karsan’ın aldığı SA 8000 Sosyal Sorumluluk belgesi, uygun çalışma koşullarının, çalışana verilen değerin ve şeffaf iletişim ortamının bir göstergesi oldu.
SA 8000; çocuk ve genç işçi çalıştırma, zorla ve zorunlu çalıştırma, sağlık ve güvenlik, sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi, ayrımcılık ve insana saygı, disiplin uygulamaları, çalışma saatleri, ücretlendirme ve haklar, yönetim sistemleri gibi konularda sertifikanın beklediği detaylı gerekliliklere sahip olmak anlamına geliyor.
Bugün 1.300’e yakın çalışana ve kardeş şirketi Hexagon Studio’da 200’den fazla Ar-Ge personeline sahip olan Karsan, kurulduğu 1966 yılından bugüne kadar 275 binin üzerinde araç üretimi gerçekleştirdi. Karsan, 2009 yılında belirlediği “Sınırsız Ulaştırma Çözümleri” vizyonu doğrultusunda toplu taşımacılığa modern ürün ve hizmetler sunan, Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi olarak, her zaman daha iyisini yapmak üzere faaliyetlerini sürdürecektir. Karsan; geniş ürün gamı, dünya devleri tarafından onaylanan üretim kalitesi, nitelikli iş gücü, bağımsız yapısı ve sektörde edindiği 50 yıllık tecübe ile her zaman iddiasını sürdüren bir şirket olmaya devam edecektir.
Kısaca Karsan
1966 yılında kurulan Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.Ş., 1979-1998 yılları arasında Koç Grubu çatısı altında faaliyet göstermiş, 1998’de İnan Kıraç’ın çoğunluk hisselerini almasıyla birlikte Kıraça Holding bünyesine dahil olmuştur. 1981 yılından itibaren %100 yerel sermayeyle ticari araç üreten bir firmadır. 2009 yılında belirlediği “Sınırsız Ulaştırma Çözümleri” vizyonu doğrultusunda, binek araçtan otobüse, minivandan ağır kamyona geniş bir yelpazede ürün geliştirip üretmeyi hedefleyen Karsan; bugün Bursa’da yer alan modern ve esnek tesislerinde lisans altında Hyundai Motor Company’ye ait H350 model panelvanları, minibüs ve şasi kamyonetleri, BredaMenarinibus marka otobüsleri ve kendi markası altında Karsan JEST, Karsan ATAK ve Karsan STAR araçları üretmektedir. Bu ürünlerin Türkiye’deki pazarlama, satış ve satış sonrası hizmet faaliyetlerini ise Karsan Pazarlama aracılığı ile yürütmektedir. 2015 yıl sonu itibariyle 1.199 kişinin çalıştığı Karsan, İSO’nun (İstanbul Sanayi Odası) yaptığı araştırmaya göre 2013 yılı "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 151. sıradan 93. sıraya yükseldi. Karsan, uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in gerçekleştirdiği “Türkiye’nin En Değerli Markaları” araştırmasında 100 marka arasında 44. sırada yer aldı. Halka açık bir Şirket olan ve Borsa İstanbul'da işlem gören Karsan’ın Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) kayıtlarındaki fiili dolaşımdaki pay oranı 2015 yıl sonu itibariyle %35'tir.
Kısaca TÜV SÜD
TÜV SÜD Türkiye, 1987 yılında, öncelikle endüstri alanında hizmet vermeye başladı. Sektörün lider kuruluşlarına dünya standartlarında teknik hizmet sunarak; Türkiye pazarında kısa sürede varlığını güçlendirdi. 1995 yılında faaliyet alanını genişleterek yönetim sistemleri denetim hizmetini de sunmaya başladı. 2004 yılında TÜRKAK tarafından akredite oldu. Otomotiv, eğitim ve ürün belgelendirme alanlarının da eklenmesi ile birlikte müşterilerine tek noktadan ihtiyaç duydukları tüm teknik hizmetleri sunmaya başladı. TÜV SÜD Türkiye, gücünü 150 yıllık güvenlik, kalite ve sürdürülebilirlik tecrübesinden alan, tek noktadan teknik servis sağlayan, Türkiye’nin en önde gelen kuruluşlarındandır. Günümüze kadar biriktirdikleri geniş endüstri tecrübesi ve teknik uzmanlık; test, ürün belgelendirme, gözetim, denetim, yönetim sistemleri belgelendirme, bilgi hizmetleri ve eğitim konularında teknik hizmet vermelerine olanak sağlıyor.
TÜV, Almanca’da Technischer Uberwachungs-Verein’nin kısaltması olarak; Türkçe’de Teknik Muayene Birliği anlamına gelmektedir. SÜD ise Almanca’da güney anlamına gelen ve TÜV SÜD’ün hikayesinin başladığı yeri ifade eden kalıcı bir anımsatıcıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder