Avrupa 7’si Türkiye

AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı 2016 yılı Ocak-Nisan ayında geçen yıla göre % 8,3 arttı. Türkiye, %1,9 azalışla Avrupa otomobil satışları sıralamasında 7. oldu.Sunumo’nun IMF, OSD ve ODD gibi çeşitli kaynakların verilerini derleyerek oluşturduğu Otomotiv Sektör Raporu’na göre dünya otomotiv sektörü %3,2 Avrupa pazarı %8,3 büyürken Türkiye otomotiv pazarı %1,9 küçüldü.Türkiye’nin önde gelen kurumlarına yaratıcı sunum hizmeti veren Sunumo’nun kurucusu ve Baş Hikaye Avcısı Mehmet Ateş bu raporun hazırlanma sürecini ve sebebini “Sunumo olarak müşterilerimiz için hazırladığımız sunumlarda müşterimizin faaliyet gösterdiği endüstrinin ulusal ve global rakamlarını da incelememiz gerekiyor. Bu sayede pek çok sektörde önemli bir bilgi birikimine sahip olduk. Biz de bu birikimimizi kendi uzman olduğumuz şekilde bir sunum olarak kamuoyu ile paylaşmak istedik. Sunumo olarak bundan sonra her ay bir sektör hakkında hazırladığımız bilgileri kamuoyu ile paylaşacağız” şeklinde açıkladı.

2016 OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE NELER OLDU?


2016 yılının ilk yarısında Dünya Otomotiv Sanayinde %3,2 büyüme olduğu görülmekte. Otomotiv sektörünün lokomotifi olan Amerika’daki büyüme hızının ise 2016 yılı itibariyle %2,4 olacağı tahmin ediliyor. Türk Otomotiv İhracatı için son derece önemli olan Avrupa pazarının ise %1,5 seviyesinde bir büyümesi bekleniyor.


2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Türkiye otomotiv sektörü toplam üretimi yüzde 9, otomobil üretimi ise yüzde 13 oranında arttı. Bu dönemde, toplam üretim 594 bin adet, otomobil üretimi ise 359 bin adet düzeyinde gerçekleşti.


2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam pazar, yüzde 2 oranında azalarak 357 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı yüzde 3 oranında büyürken toplam adet de 267 bin oldu.


2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 15 oranında artarken otomobil ihracatı ise yüzde 11 oranında artış̧ gösterdi. Bu dönemde, toplam ihracat 454 bin adet, otomobil ihracatı ise 276 bin adet oldu.


OTOMOTİV SANAYİNİN GELECEĞİ YENİ NESİL ARAÇLAR
LMC’nin uzun dönemli 2023 tahminlerine bakacak olursak dünya otomobil pazarının 104 milyon, hafif ticari araç pazarının 22,5 milyon olması bekleniyor. Toplam otomotiv pazarının ise 131,5 milyon rakamına dayanacağı tahmin ediliyor.

Google ve Fiat Chrysler (FCA) sürücüsüz araç üretmek için anlaştı. Uzmanlar, 2035 yılında 76 Milyon sürücüsüz aracın yollarda olacağını belirtiyor. Apple ise otomotiv sektörüne etkili bir giriş yapmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Titan kod adlı elektrikli otomobil projesinin 2019 yılında tamamlanması bekleniyor. Tüm bunlar olurken iyi bir haber de batarya teknolojisini üreten firmalardan geldi. Bataryaların geçtiğimiz yıla (2015) göre %35 ucuzladığı belirtilirken, maliyetler bu hızla düşüş gösterirse 2022 yılında akaryakıtla çalışan araç fiyatları ile elektrikli araç fiyatlarının eşitleneceği vurgulanıyor.

KAYNAKÇA
-IMF (International Monetary Fund) 2016- 2. Çeyrek Dünya Otomotiv Raporu
- OSD (Otomotiv Sanayiciler Derneği) 2016- Haziran Türkiye Otomotiv Raporu
-TİM (Türkiye İhracatçılar Merkezi) 2016-Haziran Türkiye Otomotiv Raporu
-ODD (Otomotiv Distribütörleri Derneği) 2016- Haziran Türkiye Otomotiv Raporu
-TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 2016- Haziran Otomotiv Sanayi İstatislikleri
-LMC (Lumbermens Merchandising Corporation) 2012- Dünya Otomotiv Sanayi Raporu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara