Dakar Rallisi'ne Damga Vuranlar

39. Dakar Rallisi sona ererken, zorlu mücadelenin en iyi ve en kötü anları hala hafızalarda. Bu sezonki yarışta en büyük kazadan, en sportmen yarışçıya kadar birçok anı unutulmazlar arasına girdi. Birbirinden zorlu etaplara sahne olan Dakar Rallisi’ne ait içeriklere ve görüntülere www.redbull.tv adresinden ulaşılabilir.

39. Dakar Rallisi 14 Ocak 2017 Cumartesi günü Arjantin’in Rio Cuarto kentinde son buldu. Otomobil sınıfında Red Bull sporcusu Stéphane Peterhansel beş dakikadan biraz fazla bir farkla birinci olurken, motosiklet sınıfında da Red Bull KTM takımından Sam Sunderland ilk İngiliz şampiyon oldu. İki haftalık heyecanın ardından, bu yılki yarışın 12 etabının en iyi ve en kötü anlarına bakıyoruz.

En dramatik etap finişi
Ne yazık ki Dakar Rallisi’ne erkenden veda eden Nasser Al-Attiyah, üçüncü defa zafer kazanmak için mücadele ettiği yarışa muhteşem bir başlangıç yaparak açılış etabını kazandı. Ama bu birincilik ona pahalıya patladı, zira motorundaki yağ sızıntısı aşırı sıcakla birleşince aracının ön sol tekerleğinde küçük bir yangın çıktı.
En büyük kaza
Her yıl birçok sürücü Dakar’ı bırakmak zorunda kalır, ama en dramatiği Carlos Sainz’inki oldu. Sainz birinciliğe yükselmek üzereyken yüksek hızda, çarpıcı bir biçimde takla atıp iki seyirciyi kıl payı sıyırarak şarampole uçtu ve Sainz o gün yarışı bırakmak zorunda kaldı.


En kara gün
24 saat içinde Dakar en ünlü katılımcılarından üçünü kaybetti. Al-Attiyah, Sainz ve motosikletçi Toby Price aynı gün yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Price’ın ayrılışı fiziksel bakımdan en hasarlı olanı oldu: Sürücünün bir kayaya çarptıktan sonra geçirdiği kazada kalça kemiği dört yerden kırıldı.

En büyük fiyasko
İki etap hava durumu yüzünden iptal edildi: altıncı ve dokuzuncu etaplar. Ama rota üzerindeki gök gürültülü fırtınalar çok büyük bir toprak kaymasına yol açtı, bu da rallinin bitimine sadece dört gün kala Salta’dan Chilecito’ya giden etabın anında iptal edilmesine yol açtı.
En iyi sportmenlik
10. etapta Peterhansel için her şey yolunda gidiyordu ve bir başka Dakar zaferi artık çok yakındı. Ama etabın ilk kilometrelerinde motosikletçi Simon Marcic ile çarpıştı. İki sporcu da kaybolmuş ve resmi rotadan uzaklaşmıştı. 12 Dakar zaferi olan Peterhansel, sağlık ekipleri gelene kadar yaklaşık 15 dakika boyunca bacağı kırık olan Slovenyalı sürücüyle kaldı ve Sébastien Loeb’in neredeyse yedi dakika arkasında bitirdi ama bu sportmenliğinden sonra yarış organizatörleri ona süresini geri verdi.

En iyi izleyiciler
Her zaman olduğu gibi bu sene de Dakar rotası üzerinde hava koşulları ne olursa olsun birçok seyirci vardı. Ama belki de en dikkate değer seyirci kitlesi Tupiza’daki dördüncü etap finişine toplanmış topluluktu. Kent sokakları göz alabildiğine Bolivya bayraklarıyla kaplanmıştı.

En iyi sabır gösterisi
Motosiklet sürücüsü Sam Sunderland vaktinin hiç gelmeyeceğini düşünmüş olmalı. Dakar’a ilk olarak 2012’de girmişti, ama daha ikinci etapta mekanik arıza yüzünden yarış dışı kalmıştı. Diğer iki Dakar’ından da bir başka mekanik arıza ve bir de kaza yüzünden çekilmek zorunda kalmıştı. İki kere de kazalar yüzünden başlangıç çizgisine bile gelmedi. Ama Cumartesi günü nihayet yarışı bitirdi… Üstelik birinci sırada.

En popüler galibiyet
Bu ödülü kendi seyircilerinin önünde galip gelen Pablo Copetti ile Walter Nosiglia’ya vermek gerekiyor. Copetti dört tekerlekli motosikletiyle ikinci etapta zafer kazanırken Nosiglia ise dördüncü etapta diğer sürücülerin önünde Tupiza’ya giderek Bolivyalı seyircileri çılgına çevirdi.

En iyi düello
Her etap yüzlerce kilometre uzunluğunda olsa da, Dünya Ralli Şampiyonası’nın eski efendisi Loeb ile Dakar tarihinin en baskın sürücüsü Peterhansel’i sadece birkaç saniye ayırıyordu. Üzülecek tek şey, bu düellonun bitmesi oldu.

En iyi çok yönlü sürücü
Kees Koolen’den özellikle bahsetmek gerekiyor. Dört tekerlekli motosiklet sınıfında yarış birincisi olmadı, ama Hollandalı beşinci etaptaki zaferi için kutlanmayı hak ediyor, çünkü Dakar’da sadece dört araç onun kategorisinde yarıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara