Uzun bir aranın ardından ülkemizde yeniden düzenlenen Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) Türkiye ayağı, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu ve Marmaris Belediyesi iş birliğinde örnek bir çevre dostu uygulamaya sahne oldu. Yarışın yapıldığı Marmaris çevresinde, yarış, seyir ve servis noktalarında atık kumbaraları ile toplanan 22,5 ton ambalaj atığı ile önemli çevresel yarar edildi. 3 dönümden fazla orman alanının kurtulması, 46 ailenin bir yıllık enerji ihtiyacının karşılanması gibi rakamlarla ifade edilebilecek çevresel yararların yanı sıra, çevre koruma ve geri dönüşüm konularında farkındalık artırıcı etkinlikler gerçekleştirildi.
Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) 10’uncu ayağı, Türkiye Rallisi, dünyanın bu en büyük otomobil sporları organizasyonunu tekrar ülkemize getirdi. Ülkemizin tanıtımına büyük katkı yapan yarış, aynı zamanda ÇEVKO, TOSFED ve Marmaris Belediyesi iş birliği sayesinde çevrenin korunmasına ölçülebilir katkı sağladı.
13-16 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen müsabaka boyunca, yarış, seyir ve servis noktalarına yerleştirilen yaklaşık 90 adet geri dönüşüm kumbarası, pet toplama kafesi, cam kumbarası, özel atık kumbaraları ve iç mekân geri dönüşüm kutuları sayesinde ambalaj atıkları kaynağında ayrı toplandı ve 22,5 ton ambalaj atığının geri dönüşümüyle ölçülebilir çevresel yararlar elde edildi.
ÇEVKO tarafından hazırlanan WRC Rally Turkey Çevresel Yarar Raporu’nda, geri kazanımı sağlanan 22,5 ton ambalaj atığının çevresel yararları şöyle ifade edildi:
9,75 ton kâğıt, karton ve kompozit ambalaj atığının geri dönüşümüyle yaklaşık 3,3 dönümlük orman alanına denk gelen 166 adet ağaç kesilmekten kurtuldu.
6,75 ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü ile yaklaşık 5.076 litre benzin tasarrufu sağlandı. Bu yaklaşık 113 aracın deposunu doldurmaya yetecek bir miktar.
Geri kazanımı sağlanan 9,75 ton kâğıt-karton/kompozit ambalaj atıkları ile yaklaşık 4 ailenin yıllık su tüketimine eş değer oranda, 258 m3 su tasarrufu sağlandı.
Geri kazanımı sağlanan ambalaj atıklarıyla, 46 ailenin yıllık elektrik tüketimine denk, 127.400 kW.saat elektrik tasarrufu sağlandı.
Ambalaj atıklarının depolama sahalarına gömülmek yerine geri dönüştürülmesi ile 135 m3 depolama alanından tasarruf edildi.
Geri kazanımı sağlanan CO2 emisyon azaltımı 14,9 ton. Bu da ortalama bir aracın 55.346 km.’deki salınımına denk.
Özellikle doğal alanlarda gerçekleştirilen üst düzey spor organizasyonlarında, sürdürülebilir çevre için harekete geçme ve elçilik bilincinin giderek arttığını dile getiren ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “TOSFED ile yaptığımız iş birliği, dünya çapında takip edilen bu organizasyonun Türkiye ayağında geri dönüşümle ilgili farkındalık yaratmak ve bu amaçla on binlere ulaşma fırsatı sundu. Bunun yanı sıra, önemli bir değer ifade eden ve ölçümlenebilir çevresel yarar sağlandı” dedi.
ÇEVKO Vakfı’nın, ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ilk kuruluş olduğunu vurgulayan Mete İmer, “Öncüsü olduğumuz sürdürülebilir ve sistematik geri kazanım için çalışmalarına 27 yıldır artan bir ivmeyle devam ediyor; bu alanda ortak akıl – ortak eylem odaklı çalışmalarda da öncülüğü üstleniyoruz. TOSFED’in vizyoner girişimi ve gerçekleştirdiğimiz iş birliği, sağlayacağı çevresel ve ekonomik yarar ile tüm dünyada örnek olacak bir uygulama oldu” şeklinde konuştu.
ÇEVKO Vakfı ve Marmaris Belediyesi ile çevre sürdürülebilirliğine ve ekonomiye katkı sağladıklarını belirten TOSFED Genel Sekreteri Pelin Tanca Bertuletti; “Çevre bilinciyle hayata geçirmek istediğimiz projelerimiz için ÇEVKO gibi değerli bir vakıf ile iş birliği gerçekleştirmekten memnuniyet duyduk. İşbirliğimiz kapsamında öncelikle Dünya Ralli Şampiyonası’nda ortaya çıkacak ambalaj atıklarını Marmaris Belediyesi’nin de desteği ile ayrı toplayarak karbon ayak izimizi azaltmak için çalışmalar yürüttük. TOSFED olarak kurulduğumuz günden bu yana sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de ÇEVKO Vakfı ile birlikte karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik sürdürülebilir projelere imza atmayı hedefliyoruz” dedi.
Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, “Marmaris Belediyesi, ÇEVKO’yla iş birliği içerisinde; Marmaris’in ambalaj ve cam atıklarının geri dönüşümünde örnek şehir olması için bir süredir çalışmalarını sürdürüyor. İlçemizde toplanan çöplerin yüzde 60’ını geri dönüştürülebilir malzemeler oluşturuyor. Hem doğamıza karşı hassas ve koruyucu olmak, hem de çöpten düşük maliyetli ham madde elde ederek, tekrar ekonomiye kazandırmak noktasında geri dönüşümü çok önemsiyoruz. Bu anlamda Dünya Ralli Şampiyonası kapsamında yürütülen bu çalışma da bizler için çok önemliydi. Kısa sürede toplanan 22,5 ton ambalaj atığı ile hem çevre adına hem de ekonomik anlamda önemli bir fayda elde edildi. Bu yüzden işbirlikçi kurumlarla, sosyal sorumluluk ve çevre bilinciyle hareket ederek kampanyamıza katılan tüm bilinçli yurttaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder