Doğru Lastik, Doğru Kullanım
Doğru lastik kullanımının, yol güvenliği için önemine vurgu yapan Erkal Özürün, “Yol güvenliği, aracın yere temasını, yol tutuş ve fren performansını sağlayan lastiklerden başlar. Sürücülerin de kendileri, sevdikleri ve yoldaki diğer insanların güvenliği için lastiklerine mutlaka özen göstermeleri gerekiyor. 7 derece sıcaklığın altında kullanım için tasarlanan ve üretilen kış lastikleri, sıcak havalarda istenilen performansı sergilemekten uzak kalıyor. Havalar ısınınca kış lastiklerinin fren mesafesi artıyor, yol tutuş performansı azalıyor ve hatta aracınızın yakıt tüketimini bile artırıyor. Ayrıca, kış lastikleri yaz sıcaklarındaki yol koşullarında daha hızlı aşınır. Yaz yolculuklarında sürücülerin, yakınlarının ve yolları paylaştığımız herkesin güvenliği için, yaz lastiği kullanmak uygun olacaktır” dedi.
Erkal Özürün, lastiklerin yol öncesi kontrolü için de şunları söyledi: “Lastik basıncını mutlaka kontrol etmemiz gerekir. Doğru şişirilmiş lastikler, güvenliğin yanı sıra yakıt tasarrufuna da katkı sağlar. Lastiklerin aşınma seviyesini gösteren diş derinliği de mutlaka kontrol edilmeli. Bunu yapmanın en pratik yolu, 1 liralık madeni parayı lastik dişine yerleştirmek. Dişlerin sarı halkanın altında olmadığından emin olun. Aracınız yüklüyse, lastiğinizi kapı içindeki kılavuzda gösterilen değerlere göre şişirin.”
Aracınız Yola Hazır mı? Ya Siz Hazır mısınız?
Aracınmekanik aksamını kontrol etmenin önemine vurgu yapan Erkal Özürün, “Frenleri ve motor yağını kontrol edin; sileceklerin, farların, sinyal ve stop lambalarının çalıştığından, silecek suyunuzun dolu olduğundan emin olun. Ayrıca yolculuğa çıkmadan aracınızda ilk yardım seti, bijon anahtarı ve çekme halatı bulunduğundan emin olun. Yakıtınızı, yola çıkmadan önce doldurun” dedi.
Erkal Özürün sürücünün yola hazırlığı ve dikkati için şunları ifade etti: “Öte yandan unutmamamız gerekiyor ki, en iyi lastikler ve en güvenlikli araçlar bile sürücü dikkatinin yerini dolduramaz. Trafikte kendimizin, değer verdiklerimizin ve başkalarının can ve mal güvenliği sorumluluğunu taşıdığımızı unutmamalı, trafik kurallarına ve hız limitlerine uyarak araç kullanmalıyız. Sürüş öncesi uyku çok önemlidir, önce mutlaka uykunuzu alın. Seyahate başlamadan önce güvenliğiniz için en az yedi saat uyuyun. Yolda uykunuz gelirse, güvenli bir alana aracınızı park edip, bir süre dinlenin.”
Sağlık Önlemlerine Dikkat
Kontrollü normalleşme süreci içerisinde, sağlık önlemlerine uyumun önemine de dikkat çeken Erkal Özürün, “Sayın Cumhurbaşkanımızın vurguladığı ve Sayın Sağlık Bakanımızın da dile getirdiği üzere, tedbirlerle güçlüyüz. Sağlığımıza dikkat etmek, kendimizi, beraber seyahat edeceğimiz yakınlarımızı ve yol esnasında temas edebileceğimiz başkalarını riske atmamak insani sorumluluğumuz. Maske ve mesafe kuralarına, yol duraklarında yüzeylere temaslara, ellerimizi sık sık yıkamaya ve dezenfeksiyona özen gösterelim. Sağlık için yolda tedbirli olalım, gerekiyorsa konforu tedbirin ardından geri plana atalım” şeklinde konuştu.
Yol Yardım Hizmeti
Sigorta şirketlerinin büyük çoğunluğu kasko sigortası yapılan araçlara yol yardım hizmeti sunuyor; ancak ülkemizde çoğu aracın kasko sigortası bulunmuyor. PETLAS 4 lastik alan müşterilerine 1 yıl ücretsiz yol yardım hizmeti sunuyor. Bu hizmet, yolculukta karşılaşabilecek araç arızası gibi istenmeyen durumlarda büyük fayda sağlıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder