YOLA ÇIKMAK İÇİN FİKREN HAZIRLIKLI OLUN!

Türkiye’nin ilk ve tek trafik radyosu Radyo Trafik’te yayınlanan “Trafikte Yaşam” programında, İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe yağmurda araç kullanımı konusunda önemli açıklamalar yaptı. Radyo Trafik radyo yayınlarının yanı sıra, Trafik Tv Youtube hesabından da canlı yayınlanan programda, 

İntepe yağmurlu havalarda araç kullanırken bir numaralı ve basit kuralın ayağı gazdan çekmek olduğunu söyledi.


Yağmurlu havalarda birden fazla koşulun (lastik, asfalt, viraj, asfalt şekli vs.) etkili olduğunu söyleyen Mert İntepe, kazaya karışanların genelde yetişme derdi olanların ve saatle yarışanların olduğunu belirtti. Yağmur yağdığında araç kullanmaya öncelikle fikren hazırlıklı olmak gerektiğini belirten İntepe; “Araçtaki lastik, fren sistemi, aracın kendisi ıslak zeminde gittiğini bilmez. İşte bu yüzden biz fikren hazırlıklı olmalıyız” ifadelerini kullandı. 


“YAĞMUR KİRLİ YAĞAR!”

Islak zeminle kuru zemin arasındaki farka dikkat çeken İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe, ıslak zeminde kaza ihtimalinin, kayma ihtimalinin arttığını ama istatistiklere bakıldığında her 100 sadece 7’sinin ıslak zeminde olduğunu söyledi. O yüzden öncelikle aracın bakımının doğru yapılması, doğru lastiğin kullanılması, hızın doğru olması gibi faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.  Yağmur suyunun kirli yağdığının altını çizen İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı sözlerine şöyle devam etti: “Asfaltta normalde var olan sıvı akıntıları, lastik birikintileri, toz birikintileri nedeniyle asfalt zaten kirlidir. Üstüne yağmur suyu yağarsa ki yağmur suyu da kirli yağar ilk çise ile birlikte zemin tamamen köpürür. İşte bu anda frene dokunmanızla birlikte kaymanız bir olur.”


YAĞMURDA ARAÇ NASIL KULLANILMALI?

 Islak zeminde araç kullanırken ne yapmak lazım sorusunu da yanıtlayan İntepe; öncelikle yağmur yağdığının bilincinde olarak araca binilmesini, sonrada geç kalma ihtimalini düşünerek, her günden daha erken yola çıkmak gerektiğini söyledi. Arabanızın içinde buğu oluşacak, bunu da unutmayın diyen Mert İntepe yağmurlu havalarda yapılması ve dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: “Buğuyu önlemek için klimayı açarak araç kullanın ve ön camlarınızı içten silmeyi unutmayın. Lastiklerinizin o günün koşuluna uygun olup olmadığını kontrol edin. Ve özellikle bu günlerde takip mesafesine çok dikkat edin. Bir de hız limitleri var. Siz 50 km/s hızla gidilmesi gereken bir yolda 70 km/s hızla gidip bir viraja girerseniz kayarsınız. Bakın araba savrulmaz siz hatalı bir hızla gittiğiniz için kayarsınız. Bir de lastik konusu var, tamam viraja 50 Km/s hızla girdiniz ama lastiğiniz kabak, diş kalmamış yine kayarsınız. Bunlar arabanın suçu değil, sizin sürüş hızınız ve lastiğinizi zamanında değiştirmemekle alakalı sorunlar. Bu arada bir daha hatırlatayım, ince yanaklı lastik yağmurlu havalarda daha çok kayar, ABS’niz de olsa durmakta zorlanabilirsiniz.”  


“KLİMA YAKIT TÜKETİMİNİ ARTTIRMAZ”

Radyo Trafik gönüllü muhabirlerinin sorularını da yanıtlayan Mert İntepe, “Klima açmadan buğu önlenebilir mi?” sorusuna ise;  Klima konusunda da bir konunun yanlış olduğunu söyleyerek başladı. İnptepe, “Klima açarak yakıt artmaz, bu bugünün koşullarında yanlış bir bilgi. Unutulmasın klima eskiden aracın hızını düşürürdü ama artık klima aracın yakıtını arttırmaz. O yüzden lütfen yağmurlu havalarda klima kullanın” ifadelerini kullandı.

https://www.youtube.com/watch?v=GVrQfKhwhmU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara