Uzun Yola Çıkmadan Önce Bunlara Dikkat!

Premium araçlara servis hizmeti veren Aşin Otomobil, tatilde uzun yol yapacak sürücülere pratik tavsiyelerde bulundu. Birçok kontrolün kolay bir biçimde sürücüler tarafından da gerçekleştirilebileceğini söyleyen uzmanlar, bu sayede olası yolda kalma senaryolarının önünün kesilebileceğine dikkat çekiyor. "Bayram tatili boyunca binlerce kilometre yol yapacak milyonlarca sürücü; lastik basıncı kontrolü, yağ ve soğutma sıvısı seviyesi kontrolü gibi

çok kolay gerçekleştirilebilen kontrolleri önden yaptığı takdirde olası masraflardan ve yolda kalma risklerinden korunmuş oluyor." şeklinde uyarıda bulunan Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, "Olası yolda kalma durumlarına karşı reflektör, takoz, çekme halatı, stepne, lastik tamir kiti, ilkyardım çantası gibi olmazsa olmaz unsurları mutlaka bagajınızda bulundurun." diyor.


Bayram tatilinin yaklaşmasıyla birlikte milyonlarca sürücünün uzun yolculuklara çıkması bekleniyor. Ancak seyahat öncesi sürücüler tarafından alınması gereken önlemler ve yapılacak kontroller göz ardı edilirse, yüksek maliyet gerektiren onarımlarla karşı karşıya kalma riski ortaya çıkıyor. Birçok sürücünün sahip olduğu otomobilin teknik durumu hakkında bilgi sahibi olmadığını hatırlatan Aşin Otomobil Genel Müdürü Okan Erdem, "Otomobilinizin yaşı ve marka-modeli ne olursa olsun, sürücü olarak bazı sorumluluklarımız bulunuyor. Aracınızın güncel mekanik durumunu kontrol ederek trafikteki diğer insanları ve sevdiklerinizi koruma altına alırsınız." ifadelerine yer verdi.  

 

Genel bir check-up yapmadan yola çıkmayın

Yeni otomobillerde gösterge tablosunda silecek suyunun azaldığına dair uyarının dahi çıktığını dile getiren Erdem, "Özellikle lüks bir otomobiliniz varsa gösterge tablosunda çıkan her uyarıya dikkat edin ve göz önünde bulundurun. Motor arıza ışığı ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Kaputu açmaktan çekinmeyin, motor yağ seviyesi çubuğu üzerinden referans değerlerdeki yağ seviyesine bakın, yağ eksikse mutlaka güvendiğiniz serviste ekleme yapın, soğutma suyu seviyesini de max-min. değerlerine bakarak kontrol edebilirsiniz, eksik yağ ve eksik soğutma suyu motorun hararet yapmasına ya da yatak sarmasına sebep olabiliyor. Bunun dışında silecekler, silecek suyu, otomobilin genel temizliği, far, stop ve sinyallerin çalışma durumuna da pratik şekilde incelemenizi tavsiye ediyoruz. Lastiklerinizin hava basıncının da fabrika değerlerinin altında ya da üstünde olması hem yakıt sarfiyatınızı yükseltir, hem de yol tutuş dengesini bozar. Doğru lastik basıncını bir akaryakıt istasyonunda yola çıkmadan ayarlayabilirsiniz. Tüm bunlar dışında gözle görülmeyen, fark edemediğiniz eksiklerin kontrolü için TSE belgeli, kurumsal bir serviste genel bir kontrol yaptırmak faydalı olacaktır." dedi.

 

"Temel sürüş kurallarına uyun, bunları bagajınızda bulundurun"

Otomobilin izin verdiği yolcu sayısı kadar yolcuyla seyahat etmenin gerektiğini tekrar hatırlatan Erdem, "5 kişilik bir otomobilde 5 kişiden fazla yolcu bulundurmayın, mutlaka tüm koltuklarda emniyet kemerlerinizi takın. Hatchback, SW, MPV, SUV tipi bir otomobile sahipseniz bagajı dikiz aynası görüşünü etkileyecek kadar doldurmamaya özen gösterin. Bagaj demişken; ilkyardım çantası, reflektör, çeki halatı, stepne, kriko seti, lastik tamir kiti gibi unsurları bagajda yer açmak adına otomobilden ayırmayın, beklemediğiniz bir anda ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca yolda kalma durumuna karşı otomobilinizin kasko poliçenizde çekici, ikame araç, konaklama gibi ekstra imkanlara sahip olup olmadığınızı kontrol etmenizi öneriyoruz." açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara