DAHA EKONOMİK VE ÇEVRECİ OTOMOBİL İÇİN PLASTİK ŞART

Otomotivde plastik kullanımı 5 yılda yüzde 50 artacak.Otomotiv sektörünün geleceğini tasarım ve teknoloji kadar yüksek verimliliğin anahtarı olarak plastik kullanımı da belirleyecek. Plastiklerle otomobillerin ağırlığında yüzde 10’luk bir azalma sağlandığında yüzde 5 ile 7 arasında yakıt tasarrufu sağlanıyor. 2011 yılında 6,5 milyon ton olan global otomotiv plastikleri tüketiminin 2016 yılına kadar yüzde 50 artışla 9,8 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından
yayınlanan “Türk Otomotiv Endüstrisinde Plastik Kullanımı 2012” raporuna göre; çevre için hafif araç, düşük maliyet ve yüksek verimlilik formülü ile doğru orantılı olarak plastik kullanımı her geçen gün artıyor.
Avrupa’da üretilen bir otomobilin ağırlığının yüzde 11’ini plastikler oluşturuyor. Bölgeler arasında farklılıklar olmakla birlikte dünya ortalaması ise yüzde 8 civarında.
Plastiklerin otomotiv üretiminde yüzde 48 payla en yüksek oranda iç kısımda kullanıldığı görülürken, bu oranı yüzde 27 ile dış kısım, yüzde 14 ile kaporta altı, yüzde 11 ile elektrik ve kablo malzemeleri takip ediyor. Rakamsal olarak değerlendirildiğinde plastik kullanımının en yüksek olduğu iç giydirme bölümü için 2012 yılının ilk altı ayında 39 bin ton plastik üretimi yapıldı. Yıl sonunda bu üretimin yaklaşık 86 bin tona ulaşması bekleniyor.
Otomotiv sektörünün 2012 yılı sonunda bir önceki yıla oranla üretimde yüzde 4,4, ithalatta yüzde 3,1, ihracatta yüzde 6,6 büyümesi bekleniyor. Bu oranlar dikkate alındığında 2012 yılı sonuna kadar sektörün plastik tüketiminin de yüzde 7 artacağı ön görülüyor. Bu artış trendi önümüzdeki dönemde de devam ederek; geçen yıl 6,5 milyon ton olan plastik tüketimi 2016 yılında 9,8 milyon tona ulaşacak.
Plastik sektörünün hammadde tüketiminde otomotiv plastiklerinin oranı 2011 yılında yüzde 8,2 payla 457 bin ton olarak gerçekleşirken; 2012 ilk yarıyıl sonuçlarına göre yüzde 7,4 pay ve 223 bin tona ulaştı. Yıl sonu rakamının ise 414 bin olması bekleniyor.
Otomotiv sektörünün hafif ağırlıklı tasarım için yaygın olarak tercih ettiği plastik malzemeler PP (polipropilen), PUR (poliüretan) ve poliamid türleri. Bu malzemelerin toplam plastik sektörü içinden aldıkları paya göre ABS (akrilonitril bütadien strien) yüzde 38,3 ile birinci sırada gelirken, PP (polipropilen) yüzde 7,8 ile ikinci sırayı alıyor.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal konuyla ilgili yaptığı açıklamada; otomotiv sektörü içinde plastik kullanımının önemini vurgulayarak, otomotiv endüstrisinin plastik talebinin önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceğini ve plastik sektörünün artan talebi karşılama potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Mehmet Uysal “Plastiklerin kullanımı sayesinde hafifleyen otomobiller daha az yakıt tüketerek küresel ısınmanın engellenmesi ve çevrenin korunmasına da büyük ölçüde katkı sağlıyor. Ayrıca önemli bir noktaya daha değinmek istiyorum; biz Türkiye’de dünyanın en pahalı benzinini kullanıyoruz, plastik kullanımının sağlayacağı yakıt tasarrufu ile sektörümüz hem direkt kullanıcıya hem de ülke ekonomisine büyük ölçüde destek oluyor” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara