FNSS'DEN KAPLAN KONSEPTi

 FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. tarafından anti-tank (STA-Px), zırhlı muharebe ve zırhlı keşif görevlerini yerine getirmek için geliştirilmiş yeni nesil zırhlı bir platform geliştirildi; KAPLAN Hafif Paletli Zırhlı Araç Konsepti.
  KAPLAN farklı tiplerde insanlı ve insansız kule, anti-tank güdümlü füze sistemleri ve keşif ekipmanları ile donatılabilirken hafif ve düşük siluetli, yol ve arazi koşullarında üstün hareket yeteneğine sahip bir araç. Arka kısma yerleştirilmiş, en az 25 BG/ton güç-ağırlık oranını sağlayan, dört zamanlı bir dizel motora sayesinde, aracın ön kısmında şoför ve araç komutanı
yan yana görevini yapabiliyor.. Ön kısımda bulunan sekiz adet periskop personele çok geniş bir görüş alanı sunulmakta. Motorun arka kısımda bulunması aynı zamanda araca düşük ısıl ve ses izi avantajını sağlamaktadır. Bu sayede aracın tespit edilebilirliği önemli ölçüde azaltılmıştır.

KAPLAN, lojistik avantaj ve kolaylıkları göz önünde bulunduran özgün bir tasarıma sahiptir.

Güdümlü tank savar aracı (STA-Px) konfigürasyonu, azami beş personel taşıma kapasitesine sahiptir. Araç üzerinde bulunan insansız tank-savar kulesi, sahip olduğu Roketsan OMTAS füzeleri ve üstün gece ve gündüz hedef tespit sistemleri sayesinde modern ana muharebe tanklarına karşı yüksek etkinlik sağlamaktadır. Sistemde bulunan 12.7mm kalibrede ağır makinalı tüfek, yakın koruma ateş gücü sağlamaktadır.

Personel, araca arka kısımda ve yanlarda bulunan kapılar ve ön kısımda bulunan geniş sürücü ve komutan kapakları vasıtasıyla giriş yapabilmektedir.

Araçta, burulma çubuklu süspansiyon sistemi olup, her iki yanında üçer adet şok emici ile desteklenmektedir. Cer dişlisi ön kısımda olup, beşer adet yol tekeri ve arka kısımda avare kasnağına sahiptir. Araç, ZMA ailesinde kullanılan T130 ve T150 paletlerle donatılabileceği gibi, yeni nesil kauçuk paletler de kullanılabilmektedir. Araç, hidro-statik tip direksiyon sistemine sahiptir.

KAPLAN, NATO STANAG 4569 Seviye 4’e uygun balistik koruma sağlamaktadır. Araç, balistik çelik ya da seramik zırh ile donatılabilmektedir. Yine STANAG 4569 Seviye 3a’ya uygun mayın koruması sağlanmaktadır.

Araç, sürüş ve durumsal farkındalık sağlayan ön, arka ve yan kısımlarda bulunan gündüz ve termal kameralar ile donatılmıştır. Modern elektronik alt yapısı sayesinde, Muharebe Sahası Tanıma ve Tanıtma Sistemi gibi farklı elektronik alt sistemler kolaylıkla entegre edilebilmektedir.

KAPLAN, ana muharebe tanklarına arazide eşlik edebilecek üstün hareket yeteneğine sahiptir.

KAPLAN konsept aracının anti-tank silah taşıyıcı konfigürasyonunda (STA-Px) hazırlanan prototipinin lansmanı; 7-10 Mayıs tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde yapılacak olan IDEF 2013 fuarının ilk günü, FNSS standında gerçekleştirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara