Türkiye’nin taşımacılık ve ulaşımda değişmeyen tercihi karayollarında, son yıllarda giderek artan bakım-onarım giderleri sebebiyle beton yollar daha çok tercih edilmeye başlandı. Beton yollarla ilgili olarak Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, “Daha dayanıklı ve uzun yıllar bakım-onarım işlemleri gerektirmeyen yollar için beton kullanımı yaygınlaştırılmalıdır” dedi.
Gerek şehirlerarası, gerekse şehir içi karayollarının son yıllarda giderek artan bakım-onarım giderleri, Türkiye’de bu sorunu farklı kaynakları daha çok kullanma yoluna götürüyor. Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık konuyla ilgili “Türkiye beton üretiminde ve uygulama teknolojilerinde dünyanın önde gelen ülkelerinden olmasına karşın bu potansiyelini karayolu planlamalarında gösteremiyor. Bugün karayollarına ayrılan sınırlı bütçenin büyük bir bölümü bakım-onarım işlemleri için kullanılıyor. Daha dayanıklı ve ekonomik yollar için beton kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. Bu noktada, özellikle ağır taşıt trafiğinin yoğun olduğu, sık sık bakım-onarım yapılmak zorunda kalınan şehir içi ve şehirlerarası yollar kuşkusuz uygun bir başlangıç noktası olacaktır.” dedi.
Türkiye Hazır Beton Birliği, beton yollar projesinin hayata geçmesi için uğraş veriyor. Asfalt yollara göre yapısal ömrü, dayanıklılığı ve taşıma gücü daha fazla olan beton yollar aynı zamanda çevre kirliliği de oluşturmuyor. Her iklim şartında kolaylıkla yapımı gerçekleştirilebilen beton yollar, asfalt yollara göre daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşatabiliyor.
Son olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi beton yollar konusunda önemli bir adım attı. Belediye, hem trafik hem de mevsimsel koşullar yüzünden gerçekleşebilecek aşınmalara karşı dayanaklılığı sebebiyle tercih ettiği beton yollar için Türkiye Hazır Beton Birliği ile bilgi alışverişinde bulundu. İkitelli ve Yeşilköy’de beton yol çalışması yapan Türkiye Hazır Beton Birliği, belediyelerle bilgi birikimini paylaşmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir.
Türkiye Hazır Beton Birliği Hakkında
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için, standartlara uygun beton üretilmesi, standartlara uygun beton uygulamaları için, özellikle deprem riski yüksek bölgelerde yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluştur. 1991 yılından beri Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO)'nin de tam üyesi olan THBB’ye üye olacak şirketlerin tüm hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapılması, Kalite Güvence Sistemi (KGS)’nin sürekli habersiz denetimlerine tabi olunarak KGS Uygunluk Belgesi alınması, uygun laboratuvar bulunması, teknik, çevre, iş sağlığı - işçi güvenliği, yasal ve etik kriterlerin eksiksiz yerine getirilmesi zorunludur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder