Honda, FIM Yol Yarışı Dünya Şampiyonası’nda 700’üncü yarış zaferine ulaştı

Honda MotoGP sürücüsü Marc Marquez (Repsol Honda Ekibi RC213V), ABD’nin Indiana eyaletinde Indianapolis Pisti’nde düzenlenen 2015 FIM Yol Yarışı Dünya Şampiyonası’nın 10’uncu yarışında MotoGP kategorisinde birinci geldi. Bu zafer ile birlikte Avustralyalı sürücü Tom Phillis’in 1961 yılında Honda RC143 motosikletiyle 125 cc motor kategorisinde dünya birincisi olmasından bu yana elde edilen toplam yarış galibiyeti sayısı 700’e ulaştı.

Indianapolis Pisti’nde düzenlenen sezonun 10’uncu yarışı başlamadan önce Honda’nın 698 adet yarış zaferi bulunuyordu. MotoGP’den önce koşulan Moto3 kategorisindeki yarış hafif yağmurlu ortamda başladı ve sürücülerin çoğu yağmur lastiği taktı. 18 yaşındaki Belçikalı sürücü Livio Loi (RW Racing GP Honda NSF250RW) risk alarak slik lastikle yarışmayı göze aldı. Yağmur lastiklerini tercih edenlerin lastikleri kaçınılmaz olarak aşırı derecede aşınınca slik lastiklerin sağladığı düşük tur zamanlarıyla ilk Grand Prix zaferine ulaşmanın yanı sıra ve Honda’yı da 700‘üncü Grand Prix zaferine yaklaştırdı.


Belirsiz hava koşulları, bundan sonra yarışılan MotoGP kategorisinde de devam etti ve yarışın son evrelerinde yine hafif yağmur yağdı. Marc Marquez (Repsol Honda Team RC213V) tüm yarış boyunca yarış liderini yakından takip etti ve 26’ncı turda, damalı bayrağa üç tur kala öne geçerek birinci oldu. Böylece ardı ardına ikinci (ve bu sezondaki üçüncü) birinciliğini elde eden Marquez, Honda’ya da 700‘üncü GP zaferini armağan etti.

Honda’nın kurucusu Soichiro Honda 1954’te o dönemin başlıca yarışı olan Man Adası TT yarışına girmeye karar verdiğinde amacının “dünyanın en iyisi olma hayalini gerçekleştirmek” olduğunu açıklamıştı. Beş yıl süren yarış aracı geliştirme sürecinden sonra Honda, Man Adası TT yarışına giren ilk Japon motosiklet üreticisi oldu. Ertesi yıl 1960’ta Honda, FIM Yol Yarışı Dünya Şampiyonası’nda 125 ve 250 cc motor kategorilerinde yarıştı. 1961’de Tom Phillis, sezonun açılış yarışı olan İspanya Grand Prix’ini kazanarak Honda’yı 700 Grand Prix ödülüne götürecek ilk adımı attı.

Honda 1962’de 350 ve 50 cc kategorilerinde, 1996’da 500 cc kategorilerinde yarıştı ve 1966’da 5 kategorinin tümünde şampiyon oldu. Honda o dönemde yarışları “tekerlekli laboratuvar” olarak görüyordu ve dünya şampiyonalarını kazanmak için icat ettiği yeni teknolojileri seri üretim motosikletlerine uyguluyordu. Kalite çarpıcı şekilde yükseldiği için müşteriler Honda’nın motosikletlerine verdikleri desteği arttırdı. 1967 sezonunun sonunda Honda yarış faaliyetlerine ara verdi, 11 yıl sonra tekrar başladı ve 138 büyük ödül kazandı.

Honda 1979’da FIM Yol Yarış Dünya Şampiyonasına 500 cc motor kategorisinde katılarak geri döndü. Üç yıl sonra 1982’de Amerikalı sürücü Freddie Spencer, Belçika’da Honda NS500 motosikletiyle 7’nci yarışta birinci oldu ve Honda’ya Grand Prix yarışlarına geri dönüşünden sonraki ilk zaferini kazandırdı. Honda bundan sonra 125 ve 250 cc motor kategorilerinde pek çok Grand Prix kazandı. 500’üncü kupasını 2001’de Japonya Grand Prix’inde kazanan İtalyan sürücü Valentino Rossi ile 500 cc kategorisinde alan Honda, İspanyol Dani Pedrosa’nın 2005’te Avustralya’da sezonun 15’inci yarışında 250 cc kategorisinde Honda RS250RW modeliyle birinci gelmesiyle Honda’ya 600‘üncü Grand Prix kupasını kazandırdı.

* Honda’nın 2010’dan bu yana FIM yarışlarının Moto2 kategorisinde kazandığı birincilikler hariçtir, çünkü yarışan tüm motosikletlerde Honda motorlar vardı; Honda’nın 2012’de Moto3 kategorisinde kazandığı birincilikler de FIM yönetmeliği uyarınca hariçtir, çünkü motosikletlerin üreticisi FTR Honda’ydı, fakat motorlar NSF250R’dı.

Takahiro Hachigo, Honda Motor Co., Ltd. Başkanı, CEO ve Temsilci Müdürü
“Honda’nın FIM Yol Yarış Dünyası Şampiyonasında 700. zaferini kazanmasından gurur duyuyorum. Bu başarı birlikte çalışan çok sayıda kişi olmadan ve tüm hayranların Honda yarış faaliyetlerine verdiği destek olmadan elde edilemezdi. Katkıda bulunan ve destek veren herkese şükran duyuyorum. Çok teşekkürler.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara