1 Nisan’ın en büyük şakası aslında bir şaka değildi

GFK Türkiye’nin yaptığı araştırmaya göre her 10 kişiden sadece 3’ü otizmi duymuş. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde buna dikkat çekmek istedik.

Türkiye’de çok az insan 2 Nisan’ın Dünya Otizm Farkındalık Günü olduğunu biliyor. Tohum Otizm Vakfı, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ne dikkat çekmek için 1 Nisan Dünya Şaka Günü’nde bu bir şaka değil dedi. Ekşi Sözlük’te 1 Nisan günü öğle saatlerinde sayfayı ziyaret eden kullanıcılar tüm entrylerde ‘Bu Bir Şaka Değil’ başlığı ile karşılaştı. Aynı başlıklar karşısında şaşkınlık yaşayan Sözlük yazarları sonrasında, 2 Nisan’a dair bir bilgilendirme mesajı ile karşılaştılar.


Ekşi Sözlük kullanıcıları büyük bir şok yaşadı!

Her yıl dünyanın birçok ülkesinde 1 Nisan günü yüzlerce kişi komik ya da tuhaf şakalar yapıyor ya da bu şakaların kurbanı oluyor. Bu yıl ise dikkatler başka bir gerçeğe yöneldi. Otizmin, görülme sıklığının her geçen yıl arttığı ve 68 çocuktan birinin otizm riski ile dünyaya geldiğinin altı çizildi.
4129Grey’in yürüttüğü, Ekşi Sözlük’ün desteklediği kampanyaya birçok ünlü isim, blogger ve sosyal medya fenomeni paylaşımları ile destek verdi. Kampanya aynı zamanda mecranın otizm konusunda ilk defa kullanılmasına da öncülük etti.

Ünlülerden büyük destek!
Kampanyaya sosyal medya hesapları üzerinden Ebru Gündeş, Ayşe Tolga, Erhan Çelik, Azra Kohen, İbrahim Büyükak, Mustafa Sandal, Özge Borak, Pınar Altuğ, Esra Erol, Sinem Güven gibi birçok ünlü isim, sosyal medya fenomeni, blogger ve bireyler destek verdi.

Her 10 Kişiden Sadece 3’ü Otizmi Duymuş
Türkiye’deki bireylerin otizm algısı ve bilgi düzeyini ölçmek için GFK Türkiye desteğiyle Tohum Otizm Vakfı için 2015 yılında yapılan araştırmaya göre her 10 kişiden sadece 3’ü otizmi duymuştur.
Her 68 çocuktan birinin otizm riski ile doğmasına, her 20 dakikada 1 çocuğun otizm tanısı alıyor olmasına rağmen araştırma sonuçlarına göre ülkemizde hala otizmin ne olduğu, neden olduğu, belirtileri ve tedavisi tam anlamı ile bilinmediğini görülmüştür.
Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve takıntılı davranış biçimlerine sahip olması ile tanımlanır.
Otizmin nedeni günümüzde hala bilinmemekle beraber genetik temelleri olabileceği, çevresel faktörlerle tetiklendiği görüşü hâkimdir.

Erken Tanı ve Eğitimle, Otizmli Bir Çocuk Yeniden Doğabilir
Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi, erken tanı ile yoğun, sürekli özel eğitimdir. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık %50’sinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte ve gelişim sağlanabilmektedir. Hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabilmektedir. En önemli nokta olabildiğince erken dönemde (18 ay civarı) tanı koyabilmek ve haftada en az 30 saati bulan yoğun bir eğitim almalarını sağlamaktır. Özellikle 3 ile 5 yaş arasında bu yoğun eğitim çok kıymetlidir.

Tohum Otizm Vakfı Hakkında:
Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, "Otizm Spektrum Bozukluğu ve Yaygın Gelişim Bozukluğu" olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla, kar amacı gütmeyen ve kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinden bu yana çalışmalarını yürütmektedir.

Kampanya Künyesi
Müşteri: Tohum Otizm Vakfı
İş birliği: Ekşi Sözlük
Ajans: 4129Grey
Ajans Başkanı: Alemşah Öztürk
CEO: Güray Mert
Yaratıcı Yönetmen: Seren Köroğlu
Yaratıcı Grup Başkanı: Ahmet Terzioğlu
Yaratıcı Grup: Uğurcan Demir, Özge Çaldıran, Emir Anarat, Mert Koşalay, Anıl Eren Küçük
Hareketli Animasyon Tasarımcısı: Gülşah Karasakal
Dijital İletişim Direktörü: Kayhan Dural

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara