Üniversitelilerin Elektrikli Araçları TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle Etkinliğinde Buluştu

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı’nın organize ettiği Efficiency Challenge Electric Vehicle – Alternatif Enerjili Araç Yarışları 21-27 Ağustos 2017 tarihlerinde Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi.26 Ağustos’ta düzenlenen Hidrojen Enerjili Araç – Hydromobile kategorisi finalinde Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü Sirius adlı aracı ile birinci olurken, Anadolu Üniversitesi Hidroana takımı ikinci, Mersin Üniversitesi Tarsus Technology Team üçüncü sırada yer aldı.






Batarya Elektrik Enerjili Araç – Electromobile kategorisi final yarışı 27 Ağustos Pazar günü TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İlker Murat AR’ın katılımıyla başlatıldı. 1950 m.’lik pistte 30 turu 65 dakikada en az enerji tüketimiyle tamamlayan Çukurova Üniversitesi Elektromobil Takımının 1,5 Adana adlı aracı birinci sırada yer alırken, İstanbul Üniversitesi MilAT 1453 takımı Azak adlı aracı ile ikinci, İstanbul Aydın Üniversitesi Elektroaydın takımı Elektroaydın Aura adlı aracı ile üçüncü oldu. Her iki kategorinin birincisine 25.000 TL, ikincisine 20.000 TL, üçüncüsüne 15.000 TL maddi ödül verilerek, kupa ve madalya takdimi yapıldı.





Electromobile kategorisinde motor, motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi ve yerleşik şarj birimini takım olarak tasarlayıp, üreten Pamukkale Üniversitesi Atay Takımı ile Dokuz Eylül Üniversitesi Team Solaris’e 15.000 TL’ye kadar Yerli Ürün Teşvik Ödülü verildi. Bu kategorideki Tasarım Ödülü ise 3 takım arasında paylaştırıldı. Bu yıl ilk defa takımlardan yapılması istenen batarya paketlemesi ve araç kontrol ünitesini başarılı bir şekilde tasarlayıp, üreten ve teknik tasarım raporunda sunan Doğu Akdeniz Üniversitesi Z-Zero Electric Car takımı, kabuk ve kokpit tasarımını, yerli elektronik aksamıyla başarılı bir şekilde bütünleştirerek raporlayan Kocaeli Üniversitesi Türkmekatronik takımı ve ince ayrıntılarıyla tasarlanan dış kabuk tasarımı sebebiyle Erciyes Üniversitesi MTTB takımı Tasarım Ödülü’ne layık görüldü.

Hydromobile kategorisinde Tasarım Ödülü ve Yerli Ürün Teşvik Ödülü verilmezken, Kurul Özel Ödülü, takım ruhunu yansıtan özverili çalışmaları nedeniyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi ODTÜ-TEK takımı ile Yıldız Teknik Üniversitesi Alternatif Enerjili Sistemler Kulübü arasında paylaştırıldı. Electromobile kategorisinde ise Kurul Özel Ödülü, bu yıl ilk defa katılan bir takım olarak yarış sürecini başarılı ve centilmen bir şekilde tamamlamış olması sebebiyle Gaziosmanpaşa Üniversitesi ElektroGop takımına ve diğer takımların önerisiyle, takımlara yapmış oldukları yardımlar nedeniyle Necmettin Erbakan Üniversitesi Pars takımına verildi.





Takımların yapmış olduğu iletişim faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla verilen Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü Electromobile kategorisinde sosyal medyayı etkin kullanması ve ulusal boyutta gerçekleştirmiş olduğu yaygınlaştırma faaliyetleri sebebiyle Karadeniz Teknik Üniversitesi Enerji Teknolojileri Topluluğu takımına verildi. Hidromobil kategorisinde ise yerel basını da kullanarak kendi illerinde yapmış oldukları tanıtım faaliyetleri nedeniyle Karadeniz Teknik Üniversitesi KTECH ve Mersin Üniversitesi Tarsus Technology Team takımları arasında paylaştırıldı.

TÜBİTAK'ın http://challenge.tubitak.gov.tr/ adresinden alınmıştır.
https://www.instagram.com/efficiencychallengeev/
http://challenge.tubitak.gov.tr
http://challenge.tubitak.gov.tr/assets/electromobile-final-results_2017.pdf
http://challenge.tubitak.gov.tr/assets/hydromobile-final-results_2017.pdf


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara