Open Zeka tarafından düzenlenen MARC Mini Otonom Yarışmasına bu yıl 20 takım katıldı Otonom araçlar Bosch’un desteğiyle yarıştı

Üniversite liginde RACLAB (Konya Teknik Üniversitesi), lise liginde Phoenix (SEV Amerikan Koleji) şirket liginde ise Roboto (Turkcell) takımları kategorilerinde birinci oldu.Yapay zeka algoritmalarının kullanıldığı Türkiye’nin ilk mini otonom araç yarışması olan Open Zeka MARC, bu yıl da Bosch’un sponsorluğunda gerçekleşti. Lise ve üniversite öğrencileriyle otonom araç meraklılarının kendi geliştirdikleri prototiplerle katıldıkları etkinlik, araçların nefes kesen yarışına sahne oldu.


Kazasız ve stressiz trafik vizyonu doğrultusunda otonom sürüş konusunda öncü şirketlerden Bosch, bu alanda ihtiyaç duyulacak insan kaynağının eğitimine büyük önem veriyor. Şirket bu kapsamda, Open Zeka tarafından düzenlenen MARC Mini Otonom Araç Yarışması’na bu yıl da destek vererek, gençlerin yanında yer aldı.

Toplam 83 kişiden oluşan 20 takım, mini otonom araçlarını Bilkent Üniversitesi’nde yarıştırdı.

Mobilite sektörü hızla otonom sürüşe doğru giderken, dünyanın önde gelen teknoloji ve servis tedarikçilerinden biri olan Bosch ‘kazasız ve stressiz trafik’ vizyonu doğrultusunda bu alanda önemli projeler yürütüyor. 2020 yılı itibarıyla ilk otonom otomobillerin yollara çıkmasını sağlamak üzere çalışmalarını hızlandıran şirket, bu alanda ihtiyaç duyulacak yeni insan kaynağının eğitimi ve gelişimi için de sorumluluk üstleniyor.

Bu kapsamda otonom sürüş meraklılarını bir araya getiren OpenZeka MARC Mini Otonom Araç Yarışması’na bu yıl da destek veren Bosch, Bilkent Üniversitesi’nde gerçekleşen finalde gençlerin yanında yer aldı. 

Türkiye’de yapay zekâ algoritmalarının kullanıldığı ilk otonom araç yarışması olan OpenZeka MARC Mini Otonom Araç Yarışması ile hayatın her alanında yer bulacak otonom sistemlerin tasarlanması ve yapay zekâ algoritmalarının geliştirilmesi konularında teknolojik dönüşümü gerçekleştirecek firmaların ihtiyaç duyacağı insan kaynağının oluşmasına katkı sağlanması hedefleniyor. 

Gençler otonom dünyaya şimdiden hazır

Lise ve üniversite öğrencileri ile otonom araç meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği yarışmaya, bu yıl 6 lise, 10 üniversite ile 4 otonom araç meraklısı takım olmak üzere toplam 83 kişiden oluşan 20 takım katıldı. 
Yarışmaya katılan ekipler, Bosch’un global iş ortaklarından biri olan ABD’li yapay zeka şirketi Nvidia’nın da içerik desteği verdiği eğitim programına katıldı. 
Büyük heyecana sahne olan finalde yarışmacılar, kendilerine verilen şerit takibi, trafik ışık ve levhalarına uyma, engelden kaçınma/durma, yaya tespiti, haritalama ve diğer araçlarla haberleşme gibi görevleri başarıyla yerine getirmek için mücadele verdi. Yarışma sonunda üniversite liginde 70 puan ile Konya Teknik Üniversitesi’nden RACLAB birinciliği kazanırken, lise liginde birinciliği 60 puan ile SEV Amerikan Koleji takımı Phoenix aldı. Şirketlerin yarıştığı ‘Otonom araç meraklıları’ liginde ise 70 puan ile Turkcell takımı olan Roboto ipi göğüsledi.

Bosch bilgi ve tecrübesiyle gençlerin yanında yer alıyor

Bosch Türkiye Mobilite Çözümleri İlk Donanım Satış Direktörü Gökhan Tunçdöken, Open Zeka MARC yarışmasına verdikleri destek hakkında şunları söyledi: “OpenZeka tarafından düzenlenen bu etkinliği, gençlerin ilgisini bu yöne çekmek ve otonom sistemlere meraklı olanları cesaretlendirmek adına son derece yararlı ve önemli buluyoruz. Bu etkinlik, katılımcıların sürücüsüz araç geliştirme eğitimi aldığı ülkemizdeki ilk ve tek yarışma… Bu yönüyle yollarda mümkün olduğunca sıfır kaza hedefimiz yolunda gerçekleştirdiğimiz otonom sürüş çalışmalarımızla çok uyuştuğuna inanıyoruz ve burada gençlerimizin yanında yer almaktan mutluluk duyuyoruz.”

Detaylı Bilgi İçin: 

Nuray Sağlam, Bosch Türkiye Kurumsal İletişim
0 (216) 432 01 32 nuray.saglam@tr.bosch.com
Ela Belül / Ünite İletişim
0 (212) 272 93 13 ela.belul@unite.com.tr ; www.unite.com.tr

Bosch Türkiye hakkında 
Bosch Türkiye, ‘Mobilite Çözümleri’, ‘Enerji ve Bina Teknolojileri’, ‘Sanayi Teknolojileri” ile ‘Dayanıklı Tüketim Malları’ alanlarında 5 ayrı şirketle Bursa, Kocaeli, Manisa ve Tekirdağ’da faaliyetlerini sürdürmektedir. Bosch Grubu, Türkiye’de ilk kez 1910 yılında kurulan bir temsilcilikle faaliyetlerine başlamış olup, ilk fabrikasını 1972 yılında Bursa’da kurmuştur. Bosch Türkiye 2017 kapanış rakamlarına göre; 18.240 çalışanı, 15,5 milyar Türk Lirası cirosu, 9 milyar TL’lik ihracatı ve Bursa, Manisa ve Tekirdağ’daki 4 Ar-Ge Merkezi ile ülkenin önde gelen teknoloji ve servis sağlayıcılarından biridir.

Bosch Grubu, dünyanın önde gelen teknoloji ve servis tedarikçilerinden biridir. 31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla açıklanan ön rakamlara göre, dünya genelinde yaklaşık 410.000 çalışanıyla 77,9 milyar Avro satış gerçekleştirmiştir. Faaliyetleri dört sektöre ayrılmaktadır: Mobilite Çözümleri, Sanayi Teknolojileri, Dayanıklı Tüketim Malları ve Enerji ve Bina Teknolojileri. Bosch dünyanın önde gelen IoT şirketi olarak akıllı evler, akıllı şehirler, ağa bağlı mobilite ve endüstri için bağlantılı çözümler sunmaktadır. Sensör teknolojisi, yazılım ve hizmet alanlarındaki uzmanlığını ve kendi IoT bulutunu kullanarak müşterilerine farklı etki alanları genelinde ağa bağlı çözümleri tek bir kaynaktan sunabilmektedir. Bosch Grubu’nun stratejik amacı; ağa bağlı bir yaşam için çözümler üretmek, yenilikçi ve heyecan uyandıran çözümlerle dünya genelinde yaşam kalitesini yükseltmektir. Kısacası, Bosch ‘Yaşam için Teknoloji’ sağlamaktadır.

Bosch Grubu, Robert Bosch GmbH ve 60 ülkede 440 bağlı şirketiyle bölgesel şirketlerinden oluşmaktadır. Bosch’un global üretim, mühendislik ve satış ağı satış ve servis ortaklarıyla birlikte dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde varlık göstermektedir. Şirketin gelecekteki büyümesi yenilikçilikteki gücüne dayanmaktadır. Bosch dünya genelinde 125 merkezde 69.500 çalışanla araştırma ve geliştirme çalışmaları sürdürmektedir. 

Şirket, "Hassas Makine ve Elektrik Mühendisliği Atölyesi" olarak 1886 yılında Robert Bosch (1861-1942) tarafından Stuttgart'ta kurulmuştur. Robert Bosch GmbH'nin özel sahiplik yapısı, şirketin uzun vadede planlama yapmasını ve geleceğini koruma üzere önemli yatırımları yapmasını mümkün kılarak Bosch Group'un girişimci özgürlüğünü garanti eder. Robert Bosch GmbH'nin yüzde doksan iki hissesi, bir vakıf olan Robert Bosch Stiftung GmbH'ye aittir. Oy haklarının büyük bir çoğunluğu, bir endüstriyel tröst olan Robert Bosch Industrietreuhand KG'de bulunmaktadır. Girişimci sahiplik görevleri, tröst tarafından yürütülmektedir. Geri kalan hisseler Bosch ailesine ve Robert Bosch GmbH'ye aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara